Problém s přeplněnými věznicemi řeší i další evropské země

Kroměříž - S přeplněnými věznicemi se nepotýká jen Česko, ale i další evropské země. Některé chorvatské věznice jsou například plné až na 180 procent, naproti tomu v Polsku i díky elektronickému dohledu kapacitu věznic ani nevyužijí. Uvedli to dnes účastníci setkání středoevropských ministrů spravedlnosti v Kroměříži. Řešením situace v českých věznicích se bude vláda zabývat příští středu.

Český ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nedávno uvedl, že v tuzemských káznicích je kolem 24 000 odsouzených a obviněných. Počet vězňů navíc stále roste. Americké ministerstvo zahraničí ve své každoroční zprávě o dodržování lidských práv ve světě kritizovalo Českou republiku mimo jiné právě za přetíženost věznic. „V době ekonomické krize řešíme, kde vzít peníze na důchody, na učitele ve školách a tak dále. Stát nemá na to, aby investoval miliardy do nových věznic. To je problém, který tato společnost bude mít v následujících desítkách let,“ reagoval ve Studiu ČT24 Pospíšil.

Sněmovní ústavně-právní výbor proto ve čtvrtek podpořil předlohu skupiny koaličních poslanců, jejímž cílem je přeplněnost věznic snížit. Vězňům by se například z roku na poloviční dobu snížila lhůta, po které by mohli znovu žádat o podmíněné propuštění na svobodu poté, co jejich předchozí žádost soud zamítl. Upravit by se měly také sazby za méně závažnou trestnou činnost typu neplacení alimentů. „Chceme, aby tito lidé byli primárně odsouzeni k alternativnímu trestu,“ uvedl ministr. Vysoký počet vězňů je ale podle něj dán i tím, že se v posledních třech letech výrazně zkrátila délka trestního řízení: „Soudy teď řeší i takzvané nedodělky a staré kauzy…. Jde o přechodnou fázi do doby, než se staré kauzy odstraní a lidé si to odsedí. Pak dojde ke standardnímu počtu.“  

Rozhovor s Jiřím Pospíšilem (zdroj: ČT24)

Ministři spravedlnosti středoevropského regionu jednali v Kroměříži od čtvrtka. Probírali také případné jednotné patentové soudnictví, které je považováno za nutný předpoklad pro fungování budoucího patentu Evropské unie. Porovnávali i jednotlivé národní systémy exekučního řízení a vymáhání pohledávek.

Vydáno pod