Přežila meningokoka, bez nohou chce pokořit Sněžku

Praha – Nákaza meningokokem může mít na lidský organismus devastující důsledky, na vlastní kůži si útokem této smrtící bakterie prošla paní Andrea - ještě před rokem a půl bojovala v nemocnici o život a lékaři jí nedávali přílišnou naději. Probrala se po pěti týdnech, kvůli chorobě nakonec přišla o obě nohy, dnes se díky speciálním bionickým protézám učí znovu chodit a cílevědomost jí neschází; už za rok hodlá výstupem pokořit Sněžku. Kromě samotného cvičení se Andrea hodlá věnovat také osvětě, například propagaci očkování.

Fyzioterapeutka Hana Kohoutová odhaduje, že zhruba za měsíc nebude na Andreině chůzi vůbec poznat, že jí končetiny chybí. Protézy umožňují ohýbat při chůzi kolena, aby je Andrea zvládla, cvičí každý den pět hodin. Za nejtěžší fázi zatím považuje vstávání.

Takzvanou školu chůze absolvuje Andrea na klinice Malvazinky. První fáze tréninku trvá zhruba 6 týdnů, než pohyb s protézami ovládne, uplyne nejméně rok. To ale odhodlané pacientce nijak nepřekáží, aby nepomýšlela na výstup na Sněžku: „Já jsem si četla takový příběh člověka, který také neměl obě nohy, a ten šel na Milešovku, my jsme si samozřejmě museli dát ten největší vrchol.“

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod