Požár u Bzence je pod kontrolou, hoří už jen malá ohniska

Bzenec - Desítky hasičů už třetí den zasahují u rozsáhlého požáru lesa na Hodonínsku. Oheň se jim v pátek večer podařilo lokalizovat a držet v ohraničeném prostoru asi 200 hektarů. Dnes odpoledne se ale v lese opět objevily jiskry a malé plamínky. Podle hasičů je ale situace stabilizovaná. Od rána se hasí doutnající kořeny a půda se prolévá vodou. Hasičům pomáhají dvě velkokapacitní čerpadla, která přivádějí vodu až šest kilometrů dlouhými hadicemi z řeky Moravy. Do Bzence dorazili i hasiči z nedalekého Slovenska. V noci bude na požářiště dohlížet několik jednotek, další budou odpočívat. Od rána bude pokračovat dohašování, které potrvá několik dní.

„Nejde o rozšiřování, ale některá místa se znovu rozhořela. Zhruba 200 hasičů na místě chodí, hledá a hasí ohniska, místo proléváme vodou,“ uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Přes den pomáhaly s hašením i dva vrtulníky, před 18:00 ale z místa odlétly a pokračuje už jen hašení na zemi. Podle mluvčího zasahujících hasičů Aleše Nováka je situace stabilizovaná, vše ale záleží i na meteorologických podmínkách: „Každý poryv větru požářiště rouzfoukává. Tím, že je zde rozsáhlý kořenový systém v písku, tak dochází k podzemnímu šíření.“ Hasiči musí prolévat každý metr čtvereční písčité půdy, pracují i s motykami a kopáči. „Ta práce je velmi namáhavá, proto je musíme hodně střídat,“ dodal Novák.

Dnes ráno přijely na místo další posily z Moravskoslezského, Středočeského a Královéhradeckého kraje. Odpoledne přijelo i 30 hasičů ze slovenské Trnavy s deseti cisternami, hasicím tankem a velkoobjemovou cisternou na 12 tisíc litrů vody. „Byť se jedná o Slovensko, je to mezikrajská pomoc. Stále potřebujeme dostatek cisternových vozidel, abychom tu plochu dokázali uhasit,“ řekl Hošák ČT. Za den hasiči přečerpají více než tři miliony litrů vody. 

Hasiči vůbec poprvé nasadili i speciální tank

Zásah byl mimořádně obtížný, na místě se zatím vystřídalo 117 jednotek, tedy asi 500 hasičů. Při hašení byly nasazeny tři vrtulníky a speciální letoun. Kvůli úpravám terénu a vytahování zapadlé hasičské techniky je na místě i speciální tank, který je vybaven radlicí a navijákem. Od roku 2001, kdy jej hasiči získali od armády, jde podle mluvčí hasičů Nicole Zaoralové vůbec o jeho první nasazení.

Požár lesa u Bzence
Zdroj: ČT24

Požár u Bzence je největším lesním požárem v republice od roku 1998. Jeho úplná likvidace může trvat několik dní. Plameny vyšlehly zatím z neznámých příčin ve čtvrtek odpoledne mezi Bzencem, Strážnicí a Ratíškovicemi. Zachvátily 200 hektarů patřících Lesům ČR. Předpokládaná škoda je podle hasičů předběžně v řádech milionů korun.