Bývalí političtí vězni chtějí otevřít Věž smrti

Jáchymov - Už po třiadvacáté se do Jáchymova sjeli bývalí političtí vězni. Vzpomínali tam na peklo komunistických pracovních táborů. Právě ten v západočeském Jáchymově byl jeden z nejtvrdších. Konfederace politických vězňů, která vzpomínkové setkání pod názvem Jáchymovské peklo každoročně pořádá, teď chce tamní dominantu, takzvanou Věž smrti, otevřít pro veřejnost. Horké počasí si vyžádalo zásah záchranářů. Do nemocnice odvezli předsedkyni Konfederace politických vězňů Naděždu Kavalírovou, které se během pietního ceremoniálu udělalo nevolno. Podle lékařů je už ale v pořádku.

Akce přilákala do města stovky lidí, kteří prošli komunistickými lágry, i jejich rodiny. Na Jáchymovsku bylo v 50. letech celkem patnáct pracovních táborů, prošlo jimi na 70 tisíc politických vězňů. Setkání u pomníku Brána ke svobodě pořádá Konfederace politických vězňů každý rok v květnu.

Od řečníků zazněla i tvrdá kritika na adresu Česka i Slovenska za to, že dostatečně nezúčtovaly s minulostí a komunisté dál ovlivňují dění v obou zemích. „Obsadili všechny výhodné ekonomické funkce a vlastně brzdí v rozvoj tohoto státu,“ řekla předsedkyně konfederace Naděžda Kavalírová. To, co v minulosti prováděli na vlastním národu, je proto podle ní nutné neustále připomínat.

Sloužit by k tomu měla právě i Věž smrti v nedalekém Ostrově. Tady probíhaly ty nejtěžší práce, vězni tu holýma rukama zpracovávali radioaktivní materiál. Dva a půl roku tu strávil i Zdeněk Kovařík. „Práce tady byla těžká, ve velice prašném radioaktivním prostředí, což jsme si zaplaťpánbůh tenkrát neuvědomovali,“ řekl. 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Věž je od roku 2008 kulturní památkou, už několik let ji má v majetku Konfederace politických vězňů. Ta teď požádala ministerstvo kultury o pomoc s jejím otevřením pro veřejnost. Mělo by v ní být autentické muzeum, prostředí přesně tak, jak vypadalo v 50. letech, aby byla důkazem toho, jak komunistický režim zacházel se svými politickými protivníky. „Když sem přivedete mladé lidi a oni vidí to, co tady bylo, a vysvětlíte jim, k čemu to sloužilo, pak teprve chápou, co to ten komunismus byl,“ konstatoval František Šedivý, místopředseda konfederace. Předběžné odhady nákladů na vybudování expozice jsou podle náměstkyně ministra kultury Anny Matouškové 60 milionů korun.

Bývalá třídička uranu, takzvaná věž smrti v bývalém táboře nucených prací Vykmanov.
Zdroj: ČT24

Osmaosmdesátiletou Naděždu Kavalírovou postihla krátce po skončení pietní akce nevolnost, záchranáři ji museli převézt do ostrovské nemocnice. „Není to zřejmě nic vážného, paní Kavalírová byla trochu dehydratovaná a zřejmě se jí udělalo špatně z horka,“ řekl zdravotní ředitel nemocnice Jiří Štefan. Lékaři ji preventivně přijali na pozorování na internu, nemocnici by měla opustit v neděli.