U Bzence už se vystřídalo přes tisíc hasičů, další se zranil

Bzenec - Hasiči pokračují už čtvrtý den v hašení rozsáhlého lesního požáru u Bzence. Během dne se znovu rozhořelo několik malých ohnisek, hasiči je ale uhasili. Z celé zasažené plochy už jsou uhašené téměř tři čtvrtiny. Podle mluvčího Zdeňka Hošáka se nyní zaměřují na prolévání kořenů stromů vodou, aby nehrozilo opětovné rozhoření. Předpověď meteorologů totiž nebyla ani pro dnešní den moc příznivá. Na zásahu se dosud vystřídalo přes tisíc hasičů ze sedmi krajů, počet zraněných stoupl na pět. V sobotu dorazila do Bzence asi stovka hasičů ze Slovenska. Na místo se přijel podívat také slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

„Během dne se rozhořela místa o velikosti metr krát metr nebo dva,“ popsal situaci Hošák s tím, že hasiči je rychle uhasili. Na některých místech ale raději postavili valy z klestí, které důkladně prolili vodou. Při rozhoření menších ohnisek zabrání šíření požáru do okolí. Kvůli nebezpečí větru zatím zůstávají na místě všechny jednotky. Pokud nezačne foukat, hasiči předpokládají, že by mohli požár zlikvidovat během několika dnů. Jeho příčina zatím známá není, bude se řešit až poté, co se oheň definitivně uhasí.

Ohniska hledá vrtulník s termokamerou

V noci na dnešek bylo u Bzence 70 jednotek hasičů, kteří hledali ohniska požáru pomocí termokamer. Jeden hasič se zranil na prstě a musel být ošetřen v nemocnici. Ostatní podle Hošáka vystřídali odpočatí kolegové a od rána pokračují v hašení. Nad místem největšího požáru za posledních 15 let létá celý den vrtulník s termokamerou na hledání ohnisek. Termokamerou budou hasiči místo monitorovat i v noci, při ochlazení vzduchu jsou na ní totiž lépe vidět možná ohniska.

Vstup Barbory Lukšové (zdroj: ČT24)

Škoda se podle předběžných odhadů hasičů bude pohybovat v řádech milionů korun. Nákladné jsou i rozsáhlé hasičské operace v náročném terénu. Jen za pohonné hmoty dosud utratili milion korun, dalších 400 000 stálo zajištění stravy a pitného režimu pro hasiče. Zatím nevyčíslitelné jsou například ceny oprav techniky, která se na místě poškodila.