Policie zabránila půlmiliardovému daňovému úniku

Praha - Dalších sedm obviněných má případ fiktivních obchodů s internetovými doménami, za které pachatelé požadovali proplacení DPH. Gang chtěl takto okrást stát o více než půl miliardy korun. Seznam obviněných se tak od konce loňského roku, kdy protikorupční policie případ odhalila, rozrostl na sedmnáct osob. Mimořádná opatření už kvůli celé kauze přijalo také ministerstvo financí.

Gang obchodoval se speciálními kartami, které umožňují pronájem internetových stránek. Jejich cenu výrazně nadhodnotil a pak je prodával svým vlastním firmám na Slovensku. Za obchod, jehož hodnota byla ve skutečnosti téměř nulová, pak po Česku, jak umožňují evropské regule, požadoval proplacení DPH. Celkově mělo jít o více než půl miliardy korun. Vyšetřovatelům se na poslední chvíli podařilo vyplacení peněz překazit.

Případ odhalila protikorupční policie už koncem minulého roku. Původně obvinila deset lidí, teď přibylo dalších sedm. Obchody s kartami nebylo jednoduché odkrýt. Obvinění je totiž maskovali fiktivními operacemi na účtech komorské banky Standard Credit Bank, kterou si podle vyšetřovatelů sami založili. „Tyto osoby ani nedisponovaly finančními prostředky, kterými demonstrovaly převody peněz,“ řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Kromě internetových karet se v Česku v poslední době rozmohly daňové úniky na DPH také u obchodu s dalším zbožím, jako je dřevo, šrot nebo potraviny. V lednu dokonce celníci zabavili celý vlak s naftou. Ministerstvo financí odhaduje, že daňové úniky dosahují v Česku ročně 25 až 30 miliard korun, největší podíl tvoří právě obchody s pohonnými hmotami.