Soud potvrdil Krejčířovi 8 let za úvěrový podvod

Praha - Odvolací vrchní soud potvrdil Radovanu Krejčířovi osmiletý souhrnný trest za vyvedení stomilionového majetku ze společnosti Technology Leasing. Senát tak potvrdil předchozí verdikt městského soudu v Praze, který uprchlého podnikatele potrestal za porušování povinnosti při správě cizího majetku. Spolu s Krejčířem byli odsouzeni i Přemysl Synek a Michal Kurcina. Synkovi zpřísnil odvolací soud trest za zpronevěru ze tří na pět let vězení a Kurcinovi ze dvou na tři roky. Dále soud zakázal Krejčířovi a Synkovi pět let působit ve funkci statutárních orgánů obchodních společností. Krejčířovi uložil i peněžitý trest tři miliony korun.

Odsouzení se v roce 2002 údajně podíleli na vyvádění úvěrových finančních prostředků, které firmě Technology Leasing poskytla Česká spořitelna. Podle soudního spisu Radovan Krejčíř spolu s dalším mužem do firmy dosadil Synka, který jako jediný člen představenstva společnosti na základě pokynů od Krejčíře uzavíral fiktivní smlouvy se společnostmi Orix a EB Comodity. Na jejich účty pak od července do listopadu 2002 putovalo téměř 108 milionů korun bez poskytnutí jakékoli protihodnoty. Peníze si měli zúčastnění rozdělit tak, že 85 procent měl získat Krejčíř a 15 procent ostatní.

„Úloha pana obžalovaného Synka byla velmi významná, bez něho by se to nestalo,“ zdůvodnil soudce, proč mu byl trest zpřísněn o dva roky. Přestože byl i Kurcinovi trest o rok zvýšen, jeho účast prý byla mnohem menší. Proto mu senát vyměřil trest pod zákonnou sazbou. Navíc jeho doznání pomohla usvědčit druhé dva pachatele.

Podle soudu byli do všeho kromě Krejčíře, Synka a Kurciny zapleteni ještě další tři muži - stíhání dvou z nich však bylo před časem přerušeno ze zdravotních důvodů, třetí spáchal sebevraždu.

Soud Krejčířovi uložil souhrnný trest, již dříve byl totiž pravomocně odsouzen za daňové delikty a podvod s akciemi Teplárny Otrokovice. Podnikatel v roce 2005 utekl české policii při domovní prohlídce ve vile v Černošicích. Nyní pobývá v Jihoafrické republice.

Radovan Krejčíř v Jihoafrické republice
Zdroj: ČT24

„Jednak jsem spokojená, že konečně už to dlouhé řízení skončilo po x letech. V podstatě odvolací soud, pokud se tedy nejedná o ty dva zprošťující rozsudky, vyhověl prakticky ve všem mému odvolání,“ uvedla po jednání státní zástupkyně Petra Pavlánová. 

Podle žalobců byl Krejčíř také jedním z organizátorů půlmiliardového celního úniku při ropných obchodech společnosti M5. Žalobkyně navíc v minulém týdnu obdržela od policie po zhruba osmi letech návrh na podání obžaloby v kauze, ve které policie mimo jiné viní Krejčíře i z přípravy vraždy celníka. Pokud Pavlánová obžalobu podá, bude mu hrozit až 15 let vězení.