Kvůli výplatě dávek zaplatilo ministerstvo na odměnách přes 50 milionů

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) trvá na tom, že zavedení nového systému pro výplatu sociálních dávek bylo správné. V dokumentu pro poslance sociálního výboru ale přiznalo problémy. Nutné přesčasy zaměstnanců úřadu práce přišly na desítky milionů korun – za první tři měsíce letošního roku muselo ministerstvo proplatit 190 tisíc přesčasových hodin. Na odměnách bylo vyplaceno na úřadu práce asi 52,8 milionu korun, z toho 39,4 milionu korun zaměstnancům, kteří se zabývají vyplácením dávek.

„Přechod na nový systém ukončil monopolní postavení jednoho dodavatele, který si v podstatě mohl určovat podmínky výplaty,“ napsalo ministerstvo v materiálu pro členy výboru. Náklady prý rostly každoročně o desítky milionů a za posledních pět let úřad vyplatil 2,4 miliardy korun. Teď prý stát neplatí za vývoj, ale za službu, čímž se brání závislosti na konkrétních dodavatelích, dodalo ministerstvo. 

ODS chce ale mimořádné zasedání sociálního výboru, ministerstvo prý pochyby nevyvrátilo. Kritici jeho postupu se pozastavují nad tím, že ministerstvo v souvislosti s přechodem na nový systém nevyhlásilo výběrové řízení na informační systémy, ale využilo čtyři roky starou rámcovou smlouvu ministerstva vnitra. Koupí nového systému se začne ještě letos zabývat Nejvyšší kontrolní úřad. Podnět mu dali poslanci z kontrolního výboru a také plénum Senátu. 

Ministerstvo práce ovšem tvrdí, že v případě všech zakázek na systémy postupovalo v souladu se zákonem. V dokumentu pro poslance uvádí, že systém změnilo „z důvodů nutných úspor a větší flexibility“. Problém prý není ani v tom, že rámcová smlouva mezi vnitrem a firmou Fujitsu Technology Solutions skončí s listopadem 2013, ale prováděcí smlouva ministerstva práce bude končit až v roce 2015 - bude prý stále platná.