Břeclavští Romové nebudou žalovat matku 15letého chlapce

Praha - Podle informací České televize nebudou břeclavští Romové podávat trestní oznámení na matku patnáctiletého chlapce, který lhal o svém přepadení. Celou věc prý nechají prověřit státní zastupitelství. Hoch tvrdil, že ho zbili Romové - ve skutečnosti spadl z výšky a zranil se tak sám. Matka pak chlapcovu verzi zveřejnila, čímž vzbudila vlnu protiromských nálad. Oksana Zhyvachivska už se ve čtvrtek Romům omluvila a vrátila i stotisícový dar od zpěváka Michala Davida, který dostal chlapec na rehabilitaci.

„Chceme udělat smířlivé gesto. Krok k tomu, aby byla celá záležitost vyřešena v klidu a důstojně. Proto oznámení nepodáme,“ uvedl předseda Celostátní asociace Romů v ČR Vladimír Galbavý po dnešním setkání s břeclavskými Romy. Zdůraznil, že smířlivý krok je možný jen z toho důvodu, že se matka chlapce za oba dva všem Romům veřejně omluvila. 

Falešné obvinění způsobilo vlnu protiromských nálad - týden po údajném napadení prošel Břeclaví protiromský pochod, místní Romové i jejich děti čelili rasistickým narážkám a útokům a celou dobu vedení radnice a policie neustále řešily bezpečnostní opatření ve městě. 

15letý chlapec původně uvedl, že ho zbili tři Romové, když jim odmítl dát cigaretu. Chlapec byl po incidentu hospitalizován a přišel o ledvinu. Policie se případem intenzivně zabývala a po výpovědi několika osob se nakonec rozhodla samotného chlapce podrobit detektoru lži. „Bylo zjištěno, že výpověď chlapce se nejeví věrohodně… Následně chlapec uvedl, že čin se neodehrál tak, jak původně popsal a že si ho způsobil sám,“ uvedl zástupce vedoucího odboru obecné kriminality Luděk Blahák. 

Podle něj došlo k chlapcově zranění ve skutečnosti v osmém patře bytového domu, kde při předvádění gymnastických prvků propadl ze schodiště o patro níž a narazil do zábradlí. Při incidentu byly přítomny tři osoby, z toho 2 dívky. Právě snaha zaujmout kamarádky zřejmě vedla chlapce k riskantnímu kroku. Trojice přímých svědků po nasazení detektoru lži pravdu přiznala. Důvodem lživé výpovědi byl podle chlapce strach z reakce matky.

Rozhovor s předsedou romské asociace Vladimírem Galbavým (zdroj: ČT24)