Policie obvinila exministra Kocourka, ten to považuje za účelové

Praha - Policie obvinila bývalého ministra průmyslu a obchodu za ODS Martina Kocourka. Viní jej z poškozování věřitele. Policie neuvedla, jakého případu se stíhání týká. Podle dřívějších informací serveru Týden.cz kauza souvisí s „odkloněním“ 16 milionů korun. Pokud ano, hrozí Kocourkovi od tří do osmi let vězení. Podle exministra je obvinění účelové a chce ho vyvrátit. Věří, že se ukáže, že pochybnosti o jeho krocích byly liché nebo šlo o nedorozumění. Stíhaná je údajně i jeho matka.

Kauzu, která vyvrcholila Kocourkovým odchodem z vlády, zahájila na začátku listopadu zpráva Mladé fronty Dnes o tom, že ministrova matka uzavřela 3. března 2008 smlouvu se společností Key Investments. O týden později se přitom na jejím účtu objevily dluhopisy společnosti v hodnotě 16 milionů korun. Podle deníku to byly neveřejně obchodovatelné cenné papíry, do nichž investovala peníze klientů výhradně společnost Key Investments.

Kocourkova matka je za několik měsíců prodala za 16,14 milionu. Z dokumentů prý není jasné, jakým způsobem žena za dluhopisy zaplatila, napsal tehdy list. Pouze z nich vyplývá, že vše přišlo od neprůhledné firmy Eton Ventures registrované v Novém Mexiku.

Nebyla to korupce, ale odklonění peněz, bránil se ministr

Kocourek popíral možnou korupci a za několik dní na tiskové konferenci prohlásil, že uvedené peníze byly jeho osobní, ale také historické rodinné prostředky. Ministr vysvětloval, že v roce 2008 nechtěl, aby jeho osobní prostředky a prostředky rodinných příslušníků byly ohroženy problémy, které měl se svou bývalou manželkou, a proto je svěřil do správy Key Investments.

Kvůli tomu také na exministra podala jeho bývalá manželka Olga žalobu. Domáhá se poloviny z 16 milionů korun, které její bývalý manžel před rozvodem skryl. Soud také nedávno zakázal Kocourkovi na návrh jeho bývalé ženy disponovat s domem v Hostivici a s bytem v Praze 6. Bývalý ministr se proti předběžnému opatření odvolal. Rozhodovat tak bude pražský městský soud.

Z Kocourkova dnešního prohlášení vyplývá, že podle kriminalistů spáchal uvedený trestný čin ve formě spolupachatelství a že usnesení o trestním stíhání si exministr vyzvedl 10. května. V případu byly obviněny dvě osoby, podle serveru idnes.cz je stíhaná i Kocourkova matka. Z Kocourkova vyjádření také vyplývá, že prostřednictvím svého právníka Petra Balcara podal proti obvinění stížnost.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod