Sucho zastavilo lodní dopravu, usychají pole i lesy

Praha - Česko trápí sucho. Málo deštivý květen sužuje nejenom zemědělce, kteří už někde musí zaorávat úrodu. Velké problémy hlásí i vodohospodáři z jižní Moravy. V některých rybnících klesla hladina tak, že museli vysazené ryby stěhovat jinam. A jsou i nádrže, které vyschly úplně. Problémy jsou taky na řekách, na Labi je kvůli nízkému stavu vody úplně zastavená doprava. Desetitisíce drobných zahrádkářů musejí denně zalévat pitnou vodou. První vydatnější srážky by mohly přijít v pátek.

Doma pěstovaná zelenina zalévaná pitnou vodou může být nakonec dražší než ta z obchodu. Někde se vodou z vodovodu už ani zalévat nesmí. V Hostašovicích v Moravskoslezském kraji zakázala obec používat místní vodovod pro zalévání zahrad a napouštění bazénů. Přítoky z obecních vrtů teď klesly na míň než polovinu běžného stavu. Některé noci tu dokonce zavírají vodovod úplně, protože chtějí omezit i minimální ztráty vody.

Míň vody hlásí přehrady, rybníky a velké řeky po celé republice. Na Labi je zastavená doprava, v Děčíně dokonce ustupující hladina odhalila takzvaný hladový kámen. Pověst tvrdí, že pokud je vidět, bude malá úroda. Na řece navíc uvízla německá výletní loď. Vodohospodáři kvůli ní budou muset zítra uměle zvýšit hladinu o deset centimetrů.

Kvůli suchu jsou v pohotovosti taky hasiči. V přírodě doporučují nerozdělávat oheň a taky nekouřit.

Květen pohledem meteoroložky ČT:

„Květen je většinou považován za měsíc velkých extrémů, to znamená, že se můžeme dostat od nulových až k velmi vysokým úhrnům. Srážky můžou přicházet dokonce i v různých fázích. Ještě v květnu se může vyskytovat sněžení, můžou přijít mrazové dny a zrovna tak můžou přijít tropické dny a úplné sucho,“ uvedla meteoroložka ČT Taťána Míková. Podle ní by se první trvalejší a vydatnější srážky na celém území mohly objevit v pátek.

Škody už sčítají zemědělci i správci lesů. V plzeňských lesích usychají tisíce mladých stromků. V lesních školkách se musí kropit. Přesazovat je do lesů nemá smysl – v současném suchu by nepřežily. Správci lesů se obávají, že vlivem sucha by mohli přijít až o 50 procent sazenic.

Počasí trápí i zemědělce. Ve Středočeském kraji se na rekordní úrodu, jako byla ta loňská, těšit nemůžou. Podle prvních odhadů bude míň obilí i řepky. Vůbec nejhorší je situace na Rakovnicku a na jižní Moravě - část úrody nejdřív zničily přízemní mrazy, další teď likviduje sucho. Tam, kde jindy spadne skoro 30 milimetrů srážek za měsíc, jsou v posledních měsících zhruba na pětině. Postižené jsou i sady a vinohrady.

Prezident agrární komory Jan Veleba chce, aby stát zemědělcům postiženým suchem pomohl. Podle něj by řešením byly například bezúročné půjčky, za které by si pěstitelé bez úrody mohli například nakoupit krmení pro zvířata.