IZIP může mít personální důsledky pro ředitele VZP Horáka

Praha - Kauza elektronických zdravotních knížek IZIP může mít důsledky pro ředitele VZP Pavla Horáka. Připustil to náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Sporný projekt skončí na sklonku roku. Na návrh ministra zdravotnictví Leoše Hegera to schválila správní rada pojišťovny. Klienti ale prý nemusí mít obavy, že by došlo ke zneužití dat.

O personálních dopadech končícího projektu elektronických zdravotních knížek rozhodne kontrola. Podle náměstka ministra zdravotnictví Petra Noska je na místě zkontrolovat toky finančních prostředků a teprve na základě těchto výstupů hodnotit, zdali má být podniknuto trestní stíhání.

Správní rada VZP sice o odvolání ředitele Horáka ani předsedy rady Marka Šnajdra nejednala, náměstek Nosek ale odchod Horáka nevylučuje. „Prvním cílem je, aby došlo k ukončení projektu IZIP, pak vyvození povinnosti, které může tímto vrcholit, ale nechci to předjímat,“ řekl Nosek v České televizi. Za předpokladu pochybení ředitele souhlasí s jeho odchodem i předseda sněmovního zdravotního výboru a člen Správní rady VZP Boris Šťastný (ODS).

Data pacientů jsou v bezpečí

Pacienti se podle ministerstva zdravotnictví zneužití dat na elektronických zdravotních knížkách obávat nemusejí. VZP s nimi totiž podle smlouvy dál nakládat nemůže. Pokud kdokoliv z klientů projeví zájem, budou data smazána.

IZIP může mít důsledky pro šéfa VZP (zdroj: ČT24)