Obrana prodává nemovitosti: Olomoucká kasárna i vilu v Podolí

Praha - Ministerstvo obrany nabízí případným zájemcům ke koupi 28 nepotřebných nemovitostí, za které může utržit až 290 milionů korun. Ministerstvo zveřejnilo inzerát na svém webu. Kromě budov nabízí ministerstvo také nevyužívanou techniku. Prodejem nemovitostí i dalšího nepotřebného vybavení přilepšuje vedení resortu napjatému rozpočtu obranných sil.

„V tomto výběrovém řízení prezentujeme potencionálním zájemcům celkem 28 nemovitostí různých typů, které již v resortu obrany nemají další uplatnění,“ uvedl Vladimír Lukovský z tiskového odboru ministerstva. 

Mezi nabízenými nemovitostmi je například areál střelnice v Litvínovicích u Českých Budějovic, za který obrana požaduje minimální cenu téměř deset milionů korun. V nabídce se znovu objevil areál Sochorových kasáren v Olomouci, který obrana je před časem nabízela za zhruba 220 milionů korun, teď požaduje minimálně 170 milionů.   

Zajímavostí v nabídce je vila v pražském Podolí za téměř 16 milionů korun. Zájemci se mohou hlásit také o koupi ubytovny v Týně nad Vltavou, za niž chce vedení ministerstva utržit skoro 14 milionů. Ubytovací areál v Brně-Řečkovicích je k mání za zhruba 60 milionů korun. Ministerstvo tentokrát nabízí i celou sadu malých pěchotních bunkrů, takzvaných řopíků, v oblasti jihomoravské Lednice. Armáda ale prodává i nákladní a osobní vozy, autobusy nebo stavební stroje.

Prodej nepotřebného majetku je letos, stejně jako v minulých letech, jednou z priorit ministerstva obrany. Výnos z prodeje zůstává v rozpočtu resortu a je investován do rozvoje posádek a majetku, který armáda potřebuje, uvedl Lukovský. Letos chce ministerstvo rozpočet vylepšit o zhruba 426 milionů korun. „V letech 2007 až 2011 dosáhl výnos z prodeje nepotřebných nemovitostí částky 2,1 miliardy korun, z toho v loňském roce 364 milionů korun,“ dodal ředitel sekce nakládání s nepotřebným majetkem Josef Lachman.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)