Respekt: Ruský agent děsí BIS

Praha - Dojemné loučení s rodinou, rozbitý mobil a útěk s laptopem do lesa. To je scéna, která se odehrála před dvěma a půl lety kousek od areálu bývalého vojenského letiště v Milovicích. A o koho tehdy vlastně šlo? Robert Rachardžo, špion v ruských službách, který byl hlavní postavou v jedné z nejutajenějších operací české kontrarozvědky (BIS) od pádu železné opony. Jeho tajemný odchod byl původně interpretován jako úspěch, neboť poté, co byl odhalen, chtěla ho BIS využít ke spolupráci, aniž by o tom Moskva věděla. Nicméně Rachardžo podle informací Respektu zmizel a plán udělat z něj dvojího agenta tak nevyšel.

Nikdo do teď neví, co všechno si na svém laptopu do Ruska odvezl. Celou záležitost ale již vyšetřuje policie. Otázkou nicméně je, zda se něco dozvíme. V tuto chvíli to ale znamená šanci zjistit, jak a pro koho vlastně pracují zdejší tajné služby.

Jedno je však jisté, BIS má problém. Místo naverbování dvojího agenta Rachardžo podle informací Respektu pravděpodobně pláchl do Ruska. A co bylo cílem jeho mise tady v Česku? Nebylo to jen pár generálů, spadeno měl i na vysoce postavené politiky, včetně Pavla Béma (ODS). Právě s Bémem Rachardžo studoval vysokou školu a oba se potkávali na různých akcích i po studiích, mimo jiné se špion zúčastnil i oslavy Bémových narozenin.

Poté, co ruský špion tajně opustil Českou republiku, BIS vyhlásila poplach – na jeho nalezení byl dokonce nasazen vrtulník s termovizí a čtyřicet mužů tehdy pročesávalo milovický les. Rachardžo se objevil až o několik týdnů později v Moskvě, podal o sobě zprávu své ženě a jeho matka poslala BIS prohlášení, že je se synem v kontaktu. BIS tak zjistila, že uprchlý špion je pod ochranou Ruska, a její plán udělat z něj dvojího agenta nevyšel. Rachardžo si tedy odnesl s sebou citlivé informace o politicích a armádě, které mohou být pro ruskou stranu cenné mimo jiné i při boji o přístup k tuzemským veřejným zakázkám, může jít například o dostavbu Temelína.

Zatímco letos v květnu v Praze ruský velvyslanec Sergej Kiseljov existenci špiona Rachardža odmítá, podle informací Interpolu, do nichž mohl Respekt nahlédnout, se v minulých měsících Rachardžo objevil v bytě v příměstské části Moskvy, kde údajně bydlí jeho matka.

Rachardžo infiltroval vysoce postavené generály a vynášel díky tomu do Ruska citlivé armádní informace. Při jeho odhalení museli armádu opustit tři generálové. BIS o Rachardžovi věděla od roku 2004. Tehdy pracoval jako psycholog ve věznici v Jiřicích. V rámci sledování pak narazila na armádní kapitánku Vladimíru Odehnalovou, kterou špion okouzlil. Právě ona přinášela špionovi informace z vysokých armádních kruhů. BIS to sice věděla, ale vojenskému zpravodajství předala informace až dva měsíce po Rachardžovu útěku. Až poté byli Odehnalová a další tři generálové okamžitě propuštěni. BIS tvrdí, že špion při útěku neměl u sebe nic, co by mohlo ohrozit bezpečnost nebo ekonomické zájmy republiky. Nelze to však dokázat, protože BIS tato slova nemusí dokládat, tvrdí Respekt.