Do sněmovny i lidovci a zelení, Zemanovci atakují pět procent

Praha – Podle květnového výzkumu agentury Factum Invenio ztratila ČSSD kvůli kauze Davida Ratha pouze procento voličských hlasů. Průzkum přisoudil sociálním demokratům podporu 26,2 procenta lidí, navíc o půl procenta posílili komunisté na 18,1 procenta. Levice tak ve sněmovně dál drží pevnou parlamentní většinu. Zvyšuje se i podpora neparlamentních stran – do sněmovny by se dostali i lidovci a zelení, těsně pod pětiprocentní hranicí pak zůstali Zemanovci.

V přepočtu na mandáty získala ČSSD 72 poslanců a komunisté 45 křesel. Klesla naopak podpora ODS, která si v porovnání s dubnem pohoršila o procento na 15,3 %, což odpovídá 38 poslancům. Podpora TOP 09 zůstává těsně pod 11 procenty (25 mandátů) a do sněmovny by se dostali i lidovci, kteří by za 6,6 % dostali 13 poslanců a těsně i Strana zelených, která si udržela dubnový zisk 5,1 procenta hlasů a sedmi poslanců.   

Strana práv občanů - ZEMANOVCI by získala 4,8 procenta hlasů (v dubnu 3,4 procenta), k zisku poslaneckých křesel by jí tak chyběly jen dvě desetiny procenta. Blízko by byla i Strana svobodných občanů se ziskem 3,7 procenta hlasů (3,1 procenta), uvedla agentura – statistická chyba se totiž u menších stan pohybuje kolem dvou procent.  

Národní socialisté expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka by podle Factum Invenio získali 2,9 procenta hlasů, Suverenita Jany Bobošíkové pak získala 2,6 procenta. Podpora Věcí veřejných se naopak propadla z dubnových 1,2 procenta na 0,9 procenta hlasů. 

Na otázky Factum Invenio odpovídala necelá tisícovka občanů mezi 17. a 27. květnem, tedy po zveřejnění kauzy už bývalého středočeského hejtmana a člena ČSSD Ratha, který byl obviněn z přijetí sedmimilionového úplatku. Voleb do sněmovny by se podle průzkumu zúčastnilo 61,6 procenta voličů. Předpokládaná účast by tak byla nepatrně nižší než v předloňských sněmovních volbách, kdy volilo 62,6 procenta lidí. 

Agentura STEM v pondělí ohlásila výraznější propad podpory sociálních demokratů, a to pokles jejích preferencí na 23,3 procenta z dubnových 26,1 procenta. Podle STEM naopak mírně vzrostly preference pravicovým stranám.

Dienstbier ztratil v žebříčku popularity, stále však vede

Opoziční politici v čele se sociálním demokratem Jiřím Dienstbierem dál vévodí žebříčku popularity, třebaže vesměs trochu ztratili. Ukázal to průzkum agentury STEM – zpráva o zatčení Davida Ratha byla zveřejněna v průběhu dotazování. Např. kandidát na prezidenta a nejpopulárnější politik Jiří Dienstbier přišel o skoro desetinu pozitivních hodnocení, stále se však těsně drží na 50 procenty.   

Dienstbier vévodí žebříčku oblíbenosti od září, na druhém místě skončil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (44 %), nejvýše z vládních politiků skončila předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (43 %), která na čtvrtou pozici odsunula prvního místopředsedu sociální demokracie Michala Haška (41 %). Pátá skončila místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová (40 %).