Zaorálek volá Kalouska k odpovědnosti – kvůli eurodotacím

Praha - Problémy, které má Česko s čerpáním evropských miliard, jsou mimořádně vážné a ministr financí Miroslav Kalousek by z toho měl spolu s ředitelem auditního orgánu ministerstva Václavem Štrassem vyvodit osobní odpovědnost. Na tiskové konferenci to dnes uvedl místopředseda nejsilnější opoziční strany ČSSD Lubomír Zaorálek. Reagoval na zprávu, ve které Evropský účetní dvůr tvrdí, že ministerstvo výsledky kontrol čerpání upravovalo. Právě Kalouskovo ministerstvo má kontrolu způsobu čerpání dotací na starosti.

„Máme auditní zprávu, která potvrzuje to, že z české strany byly systematicky upravovány údaje týkající se kontroly prostředků čerpaných z evropských fondů. Manipulace šly tím směrem, že se v podstatě dvacetkrát snížila chybovost těch programů,“ upozornil na tiskové konferenci Zaorálek. „Je evidentní, že se jednalo o činy úmyslné a nesmírně závažné připomínající řeckou situaci. Právě řecké problémy významně souvisí s falšováním údajů posílaných Bruselu,“ varoval. Není podle něj možné, aby se na nápravě tak vážných chyb podíleli lidé, kteří jsou za falšování údajů odpovědní.

Zaorálek svým vystoupením reagoval na výroční zprávu Evropského účetního dvora, jejíž obsah přinesl minulý týden deník Insider. Podle ní unijní byrokracie nedůvěřuje auditním zprávám, které o průhlednosti čerpání evropských dotací do Bruselu zasílá české ministerstvo financí.

„Kontrola zjistila významné riziko (significant risk), že centrální auditní orgán České republiky systematicky upravuje výsledky auditů tak, aby se v roční kontrolní zprávě snížil podíl chyb pod nebo na dvouprocentní hranici,“ uvedl ve své zprávě účetní dvůr. Tato instituce sídlící v Lucemburku hraje v Evropské unii stejnou roli jako v Česku Nejvyšší kontrolní úřad, avšak s tím rozdílem, že bruselští politici nemohou jeho zjištění ignorovat.

Řízení státní kasy výtky odmítá

Náměstek ministra financí Miroslav Matej ovšem Zaorálkovy výhrady odmítá: „Rozhodně popírám, že by ministerstvo záměrně upravovalo, nedej bože falšovalo výsledky auditů. Ministerstvo financí nemá sebemenší důvod, aby výsledky upravovalo.“

Výkony českých úřadů při kontrole evropských dotací se časem zhoršují. U dotací na dopravu v roce 2010 nenašli Češi žádnou chybu, jejich kolegové z Evropského účetního dvora však objevili, že se proti předpisům utratilo téměř pět procent dotací. Tento údaj upozorňuje, že se v kontrolním systému objevily vážné chyby, přesto jde o řádově lepší výsledek proti roku 2011, kdy český audit přehlédl čtyřicetiprocentní chybu.

TK ČSSD k čerpání fondů z EU (zdroj: ČT24)
Vydáno pod