Bradáčová zavrhla námitky proti svému dohledu nad kauzou Rath

Praha/Ústí nad Labem – Advokáti bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha nepostupovali podle trestního řádu, když podali námitku místní nepříslušnosti proti ústeckým žalobcům. Tvrdí to krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která případ dozoruje. Rathovi zástupci shodně požadovali, aby případ podléhal zastupitelství pro Středočeský kraj.

Rathův právní zástupce Adam Černý v pondělí uvedl, že spolu se svým kolegou Romanem Jelínkem podali námitku místní nepříslušnosti. Advokáti již minulý týden uvedli, že státní zástupci měli ve chvíli, kdy zahajovali trestní řízení, předat kauzu do Středočeského kraje. V té chvíli již prý věděli, že údajná trestná činnost se týká zakázek a společností z tohoto regionu. Nepředání případu místně příslušnému státnímu zastupitelství podle nich znamená, že dosavadní úkony policistů, žalobců a soudu by mohly být neplatné.

„Trestní řád námitku místní nepříslušnosti nezná,“ konstatovala dnes Bradáčová. Státní zastupitelství tak podle ní neobdrželo žádnou odůvodněnou námitku proti postupu žalobců v případu. Její slova potvrdila i Irena Válová, mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze, které nad kauzou vykonává dohled. Podle ní státní zástupci předávají případ svým kolegům teprve ve chvíli, kdy zjistí, že nejsou místně či věcně příslušní.

Bradáčová, která má případ na starosti, již dříve vysvětlila, že Nejvyšší státní zastupitelství jejímu úřadu v Ústí postoupilo trestní oznámení, jež prvotně mělo vztah k Ústeckému kraji. Až další vyšetřování pak vedlo k veřejným zakázkám ve středních Čechách. Trestná činnost týkající se Rathova případu se odehrála na území tří krajů – Ústeckého, Středočeského a Prahy.

Obhájci již v Rathově kauze podali stížnost proti zahájení stíhání a proti vazbě, zatím však bez odůvodnění. Uvedli také, že odposlouchávání poslance mohlo být nezákonné.

Ratha policisté zadrželi v polovině května s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Policie tvrdí, že se jednalo o úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Za přijetí úplatku hrozí poslanci v případě odsouzení až dvanáctileté vězení. Spolu s poslancem obvinila policie dalších sedm lidí, například ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou či exposlance Petra Kotta. Jejich stíhání se údajně týká i dalších zakázek ve Středočeském kraji.