Hamáček: Korupci v politických stranách zabrání větší členská základna

Praha – Nárůst členské základny velkých politických stran by aktivoval samočistící mechanismy, které by snadněji odhalily zkorumpovatelné politiky. Mohlo by se tak předejít některým úplatkovým aférám české politické scény. V pořadu Hyde Park ČT24 to řekl stínový ministr obrany Jan Hamáček (ČSSD). „Tím nejlepším, co se dá dělat proti korupci v politických stranách, je to, aby se občané začali zajímat o veřejný život, o fungování politických stran a aktivně do nich vstupovali,“ uvedl. Problém vidí zároveň v tom, že vyšetřovatelé v kauze Davida Ratha byli sice úspěšní, nicméně aby dosáhli pozitivních výsledků, museli postupovat proti směrnicím.

To, že v českých politických stranách neexistuje samočistící mechanismus, který by na zkorumpovatelné politiky upozornil, z velké části podle Hamáčka závisí na velikosti členské základny. „Naše české specifikum je v tom, že velké politické strany mají velmi málo členů,“ míní Hamáček. V takové situaci pak snadněji kvete korupce a strany nefungují jako v západní Evropě, kde musí kandidát na vyšší funkce své spolustraníky přesvědčit. „Tím nejlepším, co se dá dělat proti korupci v politických stranách je to, aby se občané začali zajímat o veřejný život, o fungování politických stran a aktivně do nich vstupovali,“ dodal Hamáček.

Policie by měla stejně důsledně zasahovat ve všech kauzách

V případu Davida Ratha pokračuje vyšetřování. Hlavně opozici se ale vůbec nelíbí, že podobné výsledky nejsou vidět i u podezřelých kauz vládních politiků. Hamáček se už dříve nechal slyšet, že se zdá, jakoby v Česku působily dvě policie. Jedna, co jde po krku opozici, a druhá co nejde ani po malíčku koalici. Za zásah v kauze Davida Ratha si ale podle Hamáčka policie pochvalu zaslouží. „Jenom jsem si povzdechl, že takto profesionálně nepracuje v jiných kauzách, jako je například ProMoPro,“ podotkl.

Sněmovní mandátový a imunitní výbor ukončil 22. května po poledni v pražské budově ministerstva vnitra Spiritka slyšení se stíhaným poslancem Davidem Rathem.
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Zdůraznil ale, že sami vyšetřovatelé přiznali postup proti směrnicím. „Informace nezaváděli do policejních systémů, protože se báli, že se to z nich vynese, pracovali ve velmi úzkém týmu a tak eliminovali možnosti úniku,“ dodal Hamáček. Je podle něj tedy na místě se ptát, proč policie dokáže být v souvislosti s trestním jednáním politiků úspěšná jen tehdy, když pracuje proti předpisům.

Přestože je Rathova korupční aféra na pro českou společnost důležitou událostí, Hamáček se neobává, že by obviněný politik na plénu sněmovny způsobil mezinárodní ostudu. „Zatčený politik v západní Evropě není zas taková senzace. To, že policie po politicích nešla (…), je v Evropě výjimka,“ dodal.

Rath udělal i mnoho dobrého, míní Hamáček

I přes veškerá obvinění je nutné hledět na Rathovu kauzu jako na osobní selhání. „Nemůžeme ale říci, že kvůli tomuto selhání, za které bude pravděpodobně potrestán, bychom se neměli podívat na to, co udělal ve své politické kariéře dobrého,“ uvedl Hamáček. Rath byl podle něj především dobrým ministrem, který do poslední chvíle upozorňoval na zásadní problémy českého zdravotnictví. „Proti kauze IZIP jsou jsou jeho sedm milionů drobné,“ podotkl Hamáček.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod