Registrační značky na přání dostaly na vládě zelenou

Praha – Vláda schválila možnost, aby si řidiči mohli vybrat registrační značku na auto podle svého přání. Přidělení vlastní kombinace písmen a čísel by mělo stát deset tisíc korun na jedno vozidlo (pět tisíc za značku). Podle ministerstva dopravy počet přidělovaných registračních značek v poslední době výrazně roste, což zvyšuje výdaje z rozpočtové kapitoly resortu. Proto chce vydávání nových tabulek omezit nebo více zpoplatnit. Novela také zavádí až 50tisícovou pokutu za přetáčení tachometrů.

Označení vozidla už nově nebude muset odkazovat na bydliště jeho majitele. Úřady v celém Česku budou vydávat značky se zcela nahodilými kombinacemi znaků. Podle ministra dopravy Pavla Dobeše se tak může předcházet i zbytečnému napětí, když například do Brna přijede řidič s pražskou značkou nebo obráceně. Značky na přání se podle zákona nesmí nikoho dotknout, urážlivá slova se tak na českých autech neobjeví.

Zájemci si budou moci určitou kombinaci znaků zarezervovat. „Domníváme se, že dojde k výraznému omezení prostoru pro případné korupční jednání,“ uvedl Dobeš s tím, že dosud často provázely přidělování lukrativních číselných kombinací úplatky. Nově by mohl majitel vozidla za poplatek požádat o přidělení další tabulky k již vydané registrační značce, například při montáži nosiče kol. Novinkou je i možnost přechodu značky z jednoho vozu na jiný, nebo by mohla na vozidle zůstat původní značka při jeho převodu na jiného majitele. 

Premiér Petr Nečas:

„Státní poznávací značku na přání nemám a nehodlám ji mít ani podle nového zákona, protože ten kdo ji používá, jako kdyby dal na své auto nápis následujícího znění: Jsem nabob, nevím co s penězi, vykraďte mé auto, asi se to vyplatí.“

Pokud novinka projde v parlamentu, tak by mělo ministerstvo ušetřit 200 milionů korun ročně, dopravní úřady by totiž měly náklady za vydané tabulky se značkami ministerstvu hradit. V zahraničí je pro úřady obchod s čísly běžným zdrojem příjmů, např. ve Velké Británii existují celé katalogy, kde si řidiči mohou značku vybrat. V Abú Dhábí se dokonce jedna kombinace vydražila za čtvrt miliardy korun.   

Značky na přání jsou součástí novely zákona o provozu na pozemních komunikacích. Ta by také měla zjednodušit schvalování typů silničních vozidel a zároveň zpřísnit činnost Stanic technické kontroly. Nově budou stanoveny povinnosti pracovníků STK a zároveň zavést postihy za jejich neplnění. Novinkou je také až 50tisícová pokuta za přetáčení tachometrů. 

Novela má také vyřešit problém při převodech vozidla na nového majitele, kdy sice původní majitel auto odhlásil, nový jej však na sebe nepřihlásil. Vznikaly tak situace, kdy za vozidlo zodpovídal původní majitel, přestože jej už fyzicky nevlastnil. Měl by totiž vzniknout zcela nový registr silničních vozidel, který bude odpovídat všem požadavkům na informační systémy veřejné správy a bude komunikovat se základními registry. Nová úprava registrace a zápisu změn údajů v registru by měla nastavit srozumitelná pravidla a postupy pro zápis a vedení těchto údajů. Tomu poslouží jednak zpřísnění požadavků na záznamy o změnách vlastníka nebo provozovatele vozidla, jednak nová úprava vyřazení vozidel z provozu.

Vydáno pod