Institut účinné lítosti jako zbraň proti korupci? Vláda zatím nerozhodla

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) a vicepremiérka pro oblast boje s korupcí Karolína Peake (LIDEM) mají do konce roku připravit novelu, která do českého práva opět zavádí institut účinné lítosti pro korupční trestné činy. Vláda se pak definitivně rozhodne, zda tento institut schválí. Ministři dnes projednávali několik analýz, ministerstvo vnitra se stavělo proti, naopak analýzy, které připravila Peake, opětovné zavedení účinné lítosti podporovaly.

Institut účinné lítosti motivuje provinilce ke spolupráci s orgány činnými v trestním řízení slibem mírnějšího trestu či beztrestnosti. Podobného výsledku by však podle analýzy vnitra šlo dosáhnout jinými nástroji. Podle ministerstva totiž jednoduché ustanovení o institutu účinné lítosti, navíc volně interpretované, vede k mimořádné právní jistotě podplácejících, kteří jsou si stále jistější, aniž policii poskytují skutečně užitečnou spolupráci. Vnitro to dokládalo analýzou z let 2002–2010, kdy šlo institut účinné lítosti využít, v policejní praxi to však zlepšení efektivity při stíhání korupce nepřineslo.

Analýzy právníků Tomáše Gřivny a Roberta Matase, které dnes předložila Peake, naopak institut podporovaly. Gřivna upozornil na to, že institut účinné lítosti byl do roku 2010 tradiční součástí českého právního řádu a je jednou z mála efektivních možností protikorupčního boje. Podle druhé z analýz má účinná lítost kromě jiného nepopiratelný preventivní charakter a potenciální přínos jejího případného znovuzavedení jasně převyšuje případná rizika. Opětovné zavedení institutu loni v listopadu doporučil také vládní protikorupční výbor. 

Vicepremiérka Peake k dnešnímu rozhodnutí vlády podotkla, že prostředky pro odhalování korupce jsou velmi omezené. „Neměli bychom se tedy žádných nástrojů z právního řádu zbavovat, ale naopak je vytvářet. Chci znovu dát možnost tomu, kdo na žádost jiného poskytne úplatek, aby projevil účinnou lítost. Tedy, aby bezprostředně po činu tento čin nahlásil, a pomohl tak odhalit žadatele o úplatek,“ uvedla. 

Vláda dnes také Peake uložila, aby aktivně a průběžně na veřejnosti propagovala využívání institutu účinné lítosti k potírání korupce. Ministerstva vnitra a spravedlnosti pak budou do roku 2016 muset vyhodnotit, zda zavedení účinné lítosti splnilo svůj účel.

TK po jednání vlády (zdroj: ČT24)
Vydáno pod