Oběti znásilnění už nemusí kvůli odškodnění před další soud

Praha – Oběti znásilnění už zřejmě nebudou muset absolvovat několik soudních líčení, aby získali odškodné za morální újmu. Soudy nově o všem rozhodují v rámci jednoho procesu s pachateli. Dříve se vše řešilo zvlášť a děsivé zážitky obětí tak u civilního soudu ožívaly znovu.

Jedno z prvních takových rozhodnutí učinil Městský soud v Praze. Dvěma pachatelům udělil vysoké tresty za obzvlášť surové znásilnění a rovnou přiznal milion korun i napadené ženě. Případ se odehrál loni v srpnu na jedné ze známých pražských pláží. Mladá podnikatelka dostala pěstí do obličeje, utrpěla otřes mozku a ztratila vědomí. Pachatelé ji poté odvlekli do auta, odvezli na opuštěné místo a opakovaně znásilnili. U soudu žena vypovídala kvůli výhrůžkám v režimu utajení.

„Nemusí opakovaně vypovídat o stresujících zážitcích, absolvovat několik soudních řízení, má skutečně nárok domoci se morálního odškodnění už v trestním řízení,“ potvrdila ČT novinku v tuzemské spravedlnosti mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková.

Nedávno soud podobným způsobem přiznal peníze dvěma mladým florbalistům, které zneužil manažer klubu. O stejné morální odškodnění žádají i údajně zneužité asistentky v kauze lékaře Jaroslava Bartáka.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod