Jednání zdravotnické tripartity uvízlo na mrtvém bodě

Praha - Jednání zdravotnických odborů a vlády ohledně navyšování platů v nemocnicích znovu zkrachovalo. Obě strany odmítly ustoupit ze svých pozic. Odborům vadí, že víc peněz dostali jen zaměstnanci fakultních nemocnic a v krajských zařízeních se platy nezvedly. Podle kabinetu je to jen kvůli neochotě krajů. Odbory namísto dalších jednání začínají přemýšlet o formě nových protestů.

„Ustrnuli jsme na mrtvém bodě, každá strana si stav interpretuje podle svého,“ uvedl předseda lékařských odborů Martin Engel. Protesty nevylučuje, na jakékoliv debaty o nich je ale příliš brzo. Další postup se bude odvíjet od jednání 19. června, kde by se měli předsedové jednotlivých zdravotnických odborů dohodnout na dalším postupu.

„Odbory dnes měly na všechny návrhy jedinou odpověď: ne. Jednání je totální neúspěch,“ řekl náměstek ministerstva Petr Nosek. Otázka platů je podle něj uzavřena od setkání odborářů s premiérem Petrem Nečasem v půli května. Řekl jim, že víc peněz zdravotní pojišťovny nemocnicím nepošlou. Odkázal je na kraje, aby donutily stejně jako ministerstvo své nemocnice k růstu platů.

Podle ministra Leoše Hegera (TOP 09) chtějí odbory něco, co lze považovat za legitimní, platy v nemocnicích by měly být vyšší. „Ministerstvo ale nemá nástroje úplně ve svých rukou. Kde jsme mohli, jsme je použili,“ řekl ministr. „Všichni trvali na svých pozicích, podle ministerstva si efektivní nemocnice se zvyšováním platů poradí,“ řekla místopředsedkyně zdravotnických odborů Ivana Břeňková. Připomněla, že platy ve státních nemocnicích se často zvýšily na úkor zaměstnanců, nemocnice propouštěly.

Tripartita se neshodla na ničem

Zdravotnická tripartita jednala dnes také o dojezdových dobách k lékaři. Do 30. června zpracuje ministerstvo připomínky a zveřejní analýzu. Odboráři chtějí zkrátit dojezdové doby, ministerstvo jim vyšlo zčásti vstříc, například k praktikovi by měl pacient dojet do 35 minut, původní ministerský návrh byl 45 minut.

Úplnou shodou nakonec neskončila debata ani o jednom ze šesti bodů.