Mladí Češi drží evropské prvenství v užívání návykových látek

Praha - Šestnáctiletí Češi experimentují s návykovými látkami víc než jejich vrstevníci v jiných evropských zemích. Smutné prvenství drží nejen v konzumaci alkoholu. Podle evropské školní studie ESPAD se průměrně napilo v posledním měsíci 57 procent mladých Evropanů, v Česku ale 79 procent. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil to označil za závažný problém. Češi mají rovněž náskok oproti ostatním, co se týká užívání marihuany. Podobné je to i s kouřením. Víc než Češi kouří už jen Lotyši. O výsledcích studie v Česku informovali odborníci už v únoru, dnes zveřejnili údaje o tom, jak si Češi stojí v porovnání s ostatními evropskými zeměmi. Do studie je totiž zapojeno už celkem 36 zemí, vzorek tak čítá data od více než sta tisíc mladistvých. Odborníci každé čtyři roky zjišťují, kolik šestnáctiletých se opíjí, kouří cigarety a užívá omamné látky.

Odborníci vidí příčinu hlavně v postoji dospělých. Alkohol se zkrátka v Česku víceméně toleruje. „Jsme na prvním místě v pití alkoholu v Evropě. Nejenže je Česká republika první, ale od roku 2007 se situace ještě zhoršila,“ uvedl spoluautor studie Ladislav Csémy. Podle něj mladí Češi vidí méně rizika alkoholu a hodnotí ho mnohem kladněji než jejich evropští vrstevníci. Mluví hlavně o tom, že jsou veselejší, společenštější, ztrácejí zábrany a jsou uvolněnější.

Podle Csémyho sice šestnáctiletí Češi nevypijí největší množství alkoholu, ale opíjejí se víc než jejich vrstevníci. Nadměrné dávky alkoholu pilo 54 procent českých školáků. Stejně jsou na tom i mladí Chorvati. Předstihli je jen Dánové a žáci z Malty.

Nově by mohly být postihy nejen za nalévání, ale i za přítomnost opilých dětí

Vláda chystá opatření, která by přispěla k omezení pití alkoholu u mladých. Provozovatelům barů, restaurací a klubů by tak mohly třeba hrozit postihy nejen za nalévání mladistvým, ale i za to, že u nich v podniku opilé děti budou. Na nějakou dobu by kvůli tomu mohli svůj podnik nuceně zavřít. Obsahovat by to mohla chystaná novela takzvaného protikuřáckého zákona. Podle Vobořila pracovní skupina návrh ukončila a hotové je i paragrafové znění, čeká se na projednání.

Kouření v posledních 30 dnech

  1. Lotyšsko 43 procent 
  2. Česko 42 procent
  3. Chorvatsko 41 procent

… průměr 28 procent 

Alkohol v posledních 30 dnech

  1. Česko 79 procent
  2. Dánsko 76 procent
  3. Kypr 70 procent

… průměr 57 procent

Nadměrné dávky alkoholu v posledních 30 dnech

   1. - 2. Dánsko, Malta 56 procent
   3. - 4. Česko, Chorvatsko 54 procent

… průměr 39 procent

Zkušenosti s konopím

  1. Česko 42 procent
  2. Francie 39 procent
  3. Monako 37 procent

… Průměr 17 procent

Zdroj: ESPAD

Víc než Češi kouří už jen Lotyši

Mezi českými školáky zatím neklesá obliba cigaret. Denně kouří čtvrtina z nich. V posledním měsíci si „zapálilo“ 42 procent šestnáctiletých. Skončili tak v pomyslném žebříčku druzí těsně za Lotyši. V Evropě v posledních 30 dnech kouřilo v průměru 28 procent mladých. Na Islandu to udělala jen desetina šestnáctiletých. 

ČR versus Evropa
Zdroj: ČT24

Ve srovnání s předchozími výzkumy loni v Česku dál ubývalo těch, kteří měli zkušenosti s nelegálními drogami. I tak je čeští žáci v Evropě ale většinou zkoušejí nadprůměrně. Sice se loni poprvé snížil ze 45 na 42 procent podíl školáků, kteří zkusili marihuanu či hašiš, přesto ale stále Čechům patří v Evropě první příčka. Po nich měli nejvíc zkušeností s konopím mladí z Francie a Monaka, nejméně naopak Moldavané, Albánci a Rumuni.

ESPAD je největší evropská studie o užívání legálních a nelegálních drog šestnáctiletými. Poprvé se uskutečnila v roce 1995, naposledy se konala loni. V Česku se do ní zapojilo 3 913 žáků devátých tříd a prvních středoškolských ročníků z 360 škol. Z výsledků mimo jiné vyplynulo, že pětina 16letých se opije alespoň třikát za měsíc.

Vydáno pod