VZP bude platit léky lidem s cystickou fibrózou i po 1. červenci

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) zaplatí i po 1. červenci léky lidem s cystickou fibrózou, dětem trpícím bolestí a pacientům se syndromem suchého oka. Do 1. června dostane lékový úřad od VZP žádost, aby tyto léky nechal v úhradách ze zdravotního pojištění. Podle reformní novely zůstane úhrada léků, které jsou ve volném prodeji i na recept, jen když o to požádají všechny pojišťovny. Zaměstnanecké pojišťovny byly o postupu VZP informovány. Už dříve zveřejnily, že tyto léky hodlají platit dál.

„Očekávali jsme, že pojišťovny k tomu takto zodpovědně přistoupí,“ uvedl ministr Leoš Heger (TOP 09). Připomněl, že kdyby některá z pojišťoven společný postup blokovala, mohlo by jí ministerstvo uložit pokutu v řádech desítek milionů korun. Původní dohodu všech pojišťoven zablokovala v posledních dnech právě VZP, prý už teď jsou její vydání za léky vyšší, než plánovala. Nyní stanovisko změnila.

Úhrady navrhuje zachovat ve třech oblastech. V ostatních, kdy nejde o vážně nemocné, si prý lidé mohou léky sami koupit. VZP chce omezením ušetřit 200 milionů. Další úspory přinese to, že u některých léků dojednala s firmami až poloviční slevy. „Cílem VZP je zajistit potřebnou léčbu těm skupinám pacientů, které léčivé přípravky v kategorii volně prodejných potřebují pro léčbu vážného chronického onemocnění, a současně efektivně nakládat s prostředky veřejného zdravotního pojištění,“ shrnul mluvčí pojišťovny Jiří Rod.

Státní ústav pro kontrolu léčiv dostane od VZP žádost na zachování multinezymových přípravků pro pacienty, kteří je potřebují. Do budoucna ale počítá VZP s tím, že léčiva budou hrazena jen pacientům s cystickou fibrózou, s bolestivou formou chronického zánětu slinivky či po odstranění slinivky a pacientům s rakovinou.

Běžné léky na bolest by podle VZP nadále neměly být hrazeny z pojištění, protože ale jsou mezi nimi i slabší verze určené dětem, chce ve správním řízení navrhnout, aby diklofenak a ibuprofen zůstaly hrazeny jen dětem.

Takzvané umělé slzy jsou nezbytnou součástí léčby u pacientů se syndromem suchého oka, proto VZP požádá, aby je pojištění dál hradilo.

Ve správních řízeních bude následně určena úhrada některých přípravků pro určité skupiny pacientů. Pro překlenutí doby mohou zatím využít možnosti vyzvednout si lék do konce června. V mimořádných případech mohou využít i zvláštního režimu úhrady, kdy o úhradě rozhodne revizní lékař, uvedl Rod.

Vyřazením volně prodejných léků z úhrad uspoří systém půl miliardy korun za rok. Když zůstanou hrazeny vybrané skupiny, klesne úspora na 250 až 300 milionů, tři čtvrtiny ponese VZP, u které se tito pacienti koncentrují.