Vrchní soud zrušil tresty v kauze kolem soudce Berky

Praha – Olomoucký vrchní soud v neveřejném zasedání zrušil rozsudek v kauze podezřelých konkurzů kolem ústeckého soudce Jiřího Berky a případ vrátil zpět krajskému soudu. ČTK tuto informaci získala na portálu eJustice – odvolací senát rozhodl v polovině května, jeho zástupci se ale k výsledku nechtějí vyjadřovat s tím, že se teprve vypracovává rozhodnutí. Krajský soud v případu uložil tresty vězení v rozmezí 6,5–9 let, sedm z devíti obžalovaných se ale odvolalo.

Ze zločinného spolčení a dalších trestných činů se zpovídalo celkem dvanáct obžalovaných. Devět jich předloni soud v Táboře odsoudil za účast na zločinném spolčení se škodou velkého rozsahu, tři zprostil obžaloby. Devítileté tresty dostali konkurzní soudce Berka, konkurzní správce Daniel Thonat a bývalý prorektor Vysoké školy Karla Engliše v Brně Vladislav Větrovec.

Skupina kolem Berky měla nejdřív skoupit pohledávky podniků na hranici bankrotu, firmy poslat do konkurzu a majetek pod cenou rozprodat. Deseti firmám tak měli obžalovaní způsobit škodu 264 milionů korun. Dalších 202 milionů se podle obžaloby pachatelé z firem pokusili odčerpat. Nechávali proplácet fiktivní faktury, své soukromé zahraniční cesty nebo neprovedené práce. Prodávali také majetek firem pod jeho skutečnou cenou.

Případ patří k nejobsáhlejším v českém soudnictví, táhne se už od roku 2003. Soud od té doby vyslechl stovky svědků, zpovídal znalce, přehrál odposlechy telefonátů a přečetl statisíce stran různých materiálů. Kmenový spis má 170 tisíc stran, dalších až 30 tisíc tvoří přílohy.

Novinář Janek Kroupa ke kauze Berka (zdroj: ČT24)

Skupinu odhalila policie v souvislosti s podezřelým konkurzem na Union banku, který Berka vyhlásil a poté zrušil údajně na základě padělaných dokumentů. Skupina si podle žalobců vybírala podniky na hranici bankrotu se sídlem v regionech Most, Chomutov a Česká Lípa, kde byl místně příslušný soudce Berka. Vedle Union banky jde o podezřelé konkurzy společností ZKL Klášterec nad Ohří, Stavební podnik Ralsko, Zbrojovka Brno, Retema, Krušnohorské strojírny, Báňské stavby Most, Zemědělské družstvo Kravaře, Mostecké obchodní sdružení a Grafostroj Cvikov.