Češi by nyní vstup do Evropské unie nepodpořili

Praha - S členstvím v Evropské unii je spokojeno 41 procent Čechů, což je nejméně od vstupu České republiky do unie v roce 2004. Pokud by se teď uskutečnilo referendum, hlasovalo by pro vstup do EU jen 43 procent lidí. Téměř tři čtvrtiny dotázaných se pak domnívají, že Česko není schopné hrát v EU aktivní roli. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, který se uskutečnil 18.-29. dubna. Na otázky odpovídalo 1 084 respondentů.

Spokojenost se členstvím se meziročně snížila o devět procent, loni byl podíl spokojených a nespokojených vyrovnaný. „Až následující průzkumy mohou prokázat, zda jde o setrvalý trend oslabení důvěry v EU, anebo o krátkodobější výkyv nálad,“ uvedla agentura. Letos jen sedm procent Čechů řeklo, že je se členstvím spokojeno určitě, naopak pětina lidí je určitě nespokojena. 

V referendu by lidé nyní vstup do unie nepodpořili. Už loni v dubnu by bylo proti 51 procent, v listopadu ještě o dvě procenta více. Nyní se podíl odpůrců vstupu do unie zvýšil o další čtyři procenta, proti by hlasovalo 57 procent Čechů. S členstvím v unii souhlasí častěji lidé mladší 30 let, lidé s vyšším vzděláním a lidé v příznivé materiální a finanční situaci. Více ho podporují i pravicově orientovaní, tedy stoupenci ODS a TOP 09. Spokojenost oslabila ve všech skupinách, nejvýrazněji ale mezi lidmi, kteří se hlásí k politickému středu, a stoupenci ČSSD. Stabilně proti členství jsou příznivci KSČM.

Spokojenost s členstvím v EU
Zdroj: ČT24/STEM

Podle agentury lze jisté rozčarování veřejnosti z EU ilustrovat také na otázce, zda je ČR schopná hrát v unii aktivní roli. V letech 2006 až 2010 se podíl kladných odpovědí pohyboval nad hranicí 40 procent. Loni však klesl dokonce pod třicetiprocentní hranici a nyní se jen 26 procent lidí domnívá, že ČR dokáže v rozhodování unie uplatnit své stanovisko.