Bradáčová k Rathovi: Jako když novináři seberete rozpracované téma

Praha – Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem dnes postoupilo případ někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha svým středočeským kolegům. Dosavadní dozorující žalobkyně Lenka Bradáčová v této souvislosti v Událostech, komentářích opakovaně odmítla, že by se tak učinilo na základě stížností Rathových advokátů. Důvodem bylo dodržení procesních pravidel. Zároveň připustila, že ji ztráta exponovaného případu mrzí a že by se k němu ráda vrátila v případě, že středočeské zastupitelství od hejtmanovy úplatkářské kauzy odstoupí.

Dnešní přesun případu Davida Ratha pod dozor středočeského státního zastupitelství vyplývá z procesních pravidel, podle nichž má dozor vykonávat ta prokuratura, na jejímž území působnosti došlo k nejpřísněji postižitelnému trestu. V případě Davida Ratha představuje nejvážnější přečin převzetí sedmimilionového úplatku v krabici od vína, k němuž došlo v Rudné u Prahy, čili na území Středočeského kraje.

„Rozhodně to jako prohru neberu,“ okomentovala přesun případu pro ČT24 Bradáčová. „Není to o tom, jestli bych tu kauzu chtěla dál dělat, nebo nedělat. Musíme ctít procesní pravidla a ta jsou úplně jasná. Pokud bychom se takto nezachovali, mohl by soud do budoucna konstatovat, že některá naše rozhodnutí byla nezákonná.“

Bradáčová: Jako když novináři vezmete rozpracované téma

V souvislosti s přesunem případu do středních Čech dnes začali odborníci na právní problematiku spekulovat o tom, zda by se středočeské státní zastupitelství nemělo případu dobrovolně vzdát. Upozorňují na to, že by totiž úřad mohl být obviněn z případné podjatosti; dá se totiž předpokládat, že Rath byl s některými žalobci v kontaktu.

V případě, že by Středočeši kauzu vrátili do Ústí nad Labem, Bradáčová by se nebránila obnovit svou práci v případu. „Tuto kauzu jsme dozorovali od počátku. Každý státní zástupce jí dává určitý směr, určitý způsob dokazování, určitý postup,“ uvedla ústecká žalobkyně. „Pokud by k něčemu takovému došlo, tak bychom se tomu samozřejmě nebránili. Je to stejně jako u novináře, když mu někdo vezme téma, které má rozpracované, jsou to stejné pocity,“ řekla Bradáčová. Zároveň ale jedním dechem dodala, že nezaznamenala žádnou informaci o tom, že by ke středočeské podjatosti mělo dojít.

Rampulovi na stůl se Rathova kauza zřejmě nedostane

Bradáčová dnes večer také uvedla, že podle dosavadních zjištění nepřesáhla škoda způsobená Rathovými praktikami 150 milionů, kdy by musel být případ převeden pod dozor vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. Ten je médii a některými politiky spojován s umlčováním problematických případů zejména v hlavním městě.

Důkazový materiál je ale podle ústecké žalobkyně natolik přesvědčivý, že ani v případě naplnění této možnosti nemá obavy o zdárné předání věci soudu. „Důkazy v uvedené kauze jsou natolik přesvědčené, že ani tak bych nevnímala žádné ohrožení této věci,“ uzavřela Bradáčová.

Policie šetří i Rathova bývalého náměstka

Policie také prověřuje exposlance Michala Pohanku, který byl Rathovým náměstkem na ministerstvu zdravotnictví. Podle MF Dnes se totiž v odposleších mluví o transakcích s „firmami od Pohanky“.

Události, komentáře s Lenkou Bradáčovou (zdroj: ČT24)