Ze soudní úschovy se Inchebě ztratily miliony, chce žalovat stát

Praha – Společnost Incheba, která provozuje areál výstaviště v pražských Holešovicích, zvažuje žalobu na český stát. Důvodem je ztráta 2,5 milionu korun, které jí měla za pronájem areálu zaplatit prostřednictvím obvodního soudu pro Prahu 7 společnost Beauty expo a které chybou úřednice skončily zpět u této firmy. Ta je ale Inchebě sama už nedala a momentálně je bez finančních prostředků.

Společnost Beauty expo si pražské Výstaviště pronajala pro kosmetický veletrh a pronájem 2,5 milionu složila v úschovně soudu pro Prahu 7. Zde si měla Incheba po skončení akce peníze vyzvednout, jenže kvůli chybě úřednice se částka vrátila pořadatelské společnosti. Ta jimi nyní již nedisponuje.

„Byl to pro nás obrovský šok,“ konstatuje zástupce společnosti Incheba Radovan Ježovič. „Předpokládali jsme, že když je to na soudě, tak by se nemělo nic stát. Vůbec jsme netušili, že je možné s touto soudní úschovou udělat až takovéto machinace.“

Chybující úřednice ve chvíli, kdy věc vyšla najevo, podala výpověď a skončila i bez trestu. „Protože shledala svoje pochybení, vyjádřila nad ním lítost, tak soud rozhodl, že v jejím případě postačí podmíněné zastavení trestního stíhání,“ informoval místopředseda obvodního soudu pro Prahu 7 Roman Podlešák. Před soudem teď naopak stojí dvě zástupkyně firmy Beauty expo. Podle policie se na podvodu podílely a nezákonně se obohatily.

Incheba nyní zvažuje žalobu České republiky. Podle advokáta Martina Tocika má šanci na úspěch. „Za prostředky, které byly neoprávněně vyplaceny, odpovídá příslušný státní orgán, u kterého byly uloženy,“ uvedl. Pokud by nakonec soudy rozhodly, že stát škodu Inchebě uhradit má, půjdou  peníze z rozpočtu ministerstva spravedlnosti.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)