Černá Hora chce českého řidiče autobusu zpět do vězení

Černá Hora - Český řidič autobusu strávil měsíc zavřený ve vězení v Černé Hoře. A to kvůli banálnímu sporu s tamní policií. Zpátky do Česka se dostal díky 150tisícové kauci, kterou zaplatil jeho otec. Po půl roce se však Černá Hora opět ozvala a chce, aby se Jan Matějka vrátil zpátky za mříže.

Příběh Jana Matějky a jeho starostí nekončí - Černá Hora teď zamítla odvolání proti verdiktu, který ho poslal na 2 měsíce do vězení. Dnes už bývalý řidič autobus případ osobně řešil i s ministerstvem zahraničí. „Případ sledujeme už dlouho a je smutné, že to takto dopadlo, nemůžeme ale nic dělat, je to rozhodnutí Černé Hory,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Vše začalo banálním sporem kvůli jízdě na červenou. Policisté v Černé Hoře to chtěli vyřešit pokutou 170 eur. Jenže semafor na křižovatce už 5 let nefungoval a Matějka odmítl pokutu zaplatit. Dva muži ho poté zbili a následně tvrdili, že je napadl. Z banálního přestupku se stal trestný čin. Ještě ten den po 7hodinovém soudu skončil Matějka ve vězení. Nepomohla mu ani výpověď svědků. „Viděla jsem, jak ho policisti napadli, křičeli na něj, na stanici s ním nikdo nechtěl mluvit,“ řekla průvodkyně cestovní kanceláře Mundo Pavlína Fridrichová.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Podle tohoto dokumentu by se měl Jan Matějka do Černé Hory vrátit 18. června. Jestli tak udělá, zatím zvažuje. „Nevím, když tam pojedu, vůbec nemám jistotu, že se vrátím,“ říká. „Jestli nepojede, musí zvážit důsledky, nemusel by se pak volně pohybovat po Evropě, mohl by ho pak hledat Interpol, opravdu nevím, co bych poradil,“ dodal Kolář.

Česká ambasáda takový případ řeší v Černé Hoře poprvé. Za 14 dní by měl na Balkán vycestovat ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, a není tak vyloučeno, že se bude snažit případ Jana Matějky řešit.