Hašek: Někteří lidé ze středočeské ČSSD se chovají jako chytré horákyně

Praha - Vedení ČSSD by se mělo podle místopředsedy strany Michala Haška na úterním grémiu razantně postavit k postupu lídrů středočeské sociální demokracie, kteří navzdory výzvám kvůli Rathově aféře zatím odmítli rezignovat. „Někteří lidé ve vedení středočeské ČSSD se zatím chovají způsobem chytré horákyně, to je bohužel vážný problém,“ komentoval jejich počínání Hašek v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce (OVM). Hašek se v OVM vrátil též k hejtmance Miladě Emmerové (ČSSD), která chce kandidovat v nadcházejících volbách za Zemanovce. Podle Haška Emmerová zatím není rozhodnuta.

Středočeši podle něj udělali chybu, když „přešlapují na místě“. „Středočeši musí postupovat rychle a razantně, jenom tak může sociální demokracie jaksi přesvědčit lidi, že je věrohodná,“ dodal Hašek, který je také jihomoravským hejtmanem a předsedou Asociace krajů ČR. 

„Ta situace ve středních Čechách je zralá k rychlému a razantnímu řešení,“ uvedl místopředseda ČSSD. Formy řešení nechtěl specifikovat. Zopakoval ale, že kromě rezignace vedení středočeské ČSSD, které doporučil Ústřední výkonný výbor strany, by měla být sestavena nová stranická kandidátka pro podzimní krajské volby ve středních Čechách. Hašek nevyloučil, že by o kandidátce mohlo rozhodnout republikové vedení strany. 

Středočeské vedení sice ve středu rozhodlo, že je připraveno převzít politickou odpovědnost, ale rezignovat zatím odmítlo. Chce, aby nejprve rezignovali členové Rady Středočeského kraje, kterou tvoří pouze sociální demokraté. Proti rezignaci krajské rady se ale necelých pět měsíců před volbami postavila zastupující středočeská hejtmanka Zuzana Moravčíková. 

Ústřední výbor strany, tedy její nejvyšší orgán mezi sjezdy, středočeským sociálním demokratům doporučil kromě rezignace jejich lídrů také uspořádání volební konference, z níž by vzešlo nové regionální vedení ČSSD. Předseda strany Bohuslav Sobotka označil rezignaci krajského vedení ČSSD za pravidlo pro případ, že by se v budoucnu vyskytly kauzy podobné Rathově aféře. 

Hašek: S Emmerovou jsem mluvil, podle mě ještě není rozhodnuta 

Hašek ještě dnes dopoledne hovořil s hejtmankou Plzeňského kraje Miladou Emmerovou (ČSSD). Ta podle jeho názoru ještě není pevně rozhodnuta, chce o této věci jednat s vedením sociální demokracie. „Můj dojem je, že pokud Milada Emmerová nezíská souhlas sociální demokracie, tak nepůjde kandidovat za jiný politický subjekt v krajských volbách… Já si umím Miladu Emmerovou představit jako kandidátku do Senátu, a pokud se plzeňská krajská organizace vydá tímto směrem, tak já je podpořím,“ řekl k této věci v OVM Hašek.