Lidovky.cz: Bratr Rathova žalobce pracuje pro firmu, jež je ve spisu

Praha - Bratr nového státního zástupce v kauze Rath Petra Jiráta pracuje pro firmu, která ve spisu figuruje. Server Lidovky.cz dnes uvedl, že Václav Jirát zastupuje jako advokát společnost Energie stavební a báňská, na niž detektivové narazili, když rozkrývali údajné manipulace při výběrovém řízení na opravu buštěhradského zámku. Právě firma Energie stavební a báňská podle operativních poznatků policie pomáhala bývalému hejtmanovi Davidu Rathovi s hledáním nového projektanta, tvrdí Lidovky.cz. Společnost možný střet zájmů prostřednictvím mluvčí Jany Neckařové podle serveru odmítla.

„JUDr. Václav Jirát zastupuje v některých případech naši společnost jako advokát,“ potvrdila informace serveru Lidovky.cz mluvčí Energie Jana Neckařová. „Víme, že jeho bratr Petr Jirát je státní zástupce. K žádnému střetu zájmů dojít ale nemůže,“ tvrdí.

Původní projektant z firmy Aria vyčíslil předpokládané náklady na rekonstrukce na 168 milionů korun. Hejtmanství si pak ale našlo nového projektanta - Richarda Bartíka, jenž si založil firmu Arcia. Ten vyčíslil náklady na 220 milionů korun. Bartík dříve podle Lidovek.cz působil jako obchodní ředitel Energie stavební a báňské, která získala ve středních Čechách řadu zakázek. Podle Lidovek.cz mezi ně patří například nová transfuzně-hematologická stanice v benešovské nemocnici nebo rekonstrukce příbramské nemocnice, které šéfuje další obviněná – Kateřina Pancová. 

Případ předala Jirátovi do středních Čech žalobkyně z Ústeckého kraje Lenka Bradáčová. Přesun se zdůvodňuje tím, že se hlavní trestný čin stal ve Středočeském kraji. Na nepříslušnost státního zastupitelství dříve poukazovali Rathovi obhájci.