Člověk v tísni a ADRA za 20 let rozdělily potřebným miliardy korun

Praha - Dvě z největších humanitárních organizací v Česku Člověk v tísni a ADRA slaví 20 let. Za tu dobu potřebným lidem v nejchudších koutech světa rozdělily bezmála sedm miliard korun. Jejich pomoc míří do celého světa – do rozvojových zemí, oblastí válečných konfliktů nebo přírodních katastrof. Česká televize se bude dvacetiletému výročí Člověka v tísni věnovat podrobněji, a to ve středu 6. června ve speciálním vysílání na ČT24.

Co lidé, kteří pro humanitární organizace pracují, prožívají

Tomáš Vyhnálek pracuje pro Člověka v tísni už 16 let. Hned jeho první zkušenost byla z válečné Bosny, potom pomáhal kosovským uprchlíkům: „Když máte uprchlický tábor plný lidí, tak nemáte čas se složit. Musíte fungovat.“

Pavla Pijanová strávila dva a půl roku na misi v Gruzii. Místním zemědělcům pomáhala postavit se na vlastní nohy. „Vždycky mi ta práce dává natolik smysl a ty výsledky byly tak očividné, že jsem věděla, že naše působení tam je rozhodně správně.“

Právě na takových lidech humanitární organizace stojí. Kvůli pomoci druhým často obětují vlastní soukromí. Zájemců o práci přesto mají humanitární organizace stále dost. ADRA zaměstnává přes stovku lidí (114) - Člověk v tísni dokonce 350. A navíc jim pomáhají i tisíce dobrovolníků.

Jihovýchodní Asie, prosinec 2004. Okamžitě po ničivé vlně tsunami platí ADRA distribuci nejnutnější materiální pomoci a organizuje svou dosud největší sbírku. Vybírá 124 milionů. „Ta spontánnost dárců byla tak obrovská, že na nás padla nejenom radost z toho, že nám lidi důvěřují, ale že je to i odpovědnost za to, co za ty peníze na místě uděláme,“ přiblížil tehdejší pocity humanitárních pracovníků ředitel ADRY Jiří Bárta.

Ihned po začátku povodní v roce 2002 se pozornost Člověka v tísni i ADRY obrací domů. „Na tom je zajímavé, že tady šla drtivá většina od českých lidí, od lidí z České republiky, a bylo to celé na základě veliké sbírky. Dohromady to bylo kolem 200 milionů korun,“ vysvětluje Jan Kamenický, finanční ředitel Člověka v tísni.

  • Děti čekající na pomoc zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3622/362161.jpg
  • Pracovníci organizace ADRA zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3622/362155.jpg
  • Děti s deštníky organizace ADRA zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3622/362163.jpg
  • Děti zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3488/348780.jpg

Konkrétní pomoc - konkrétnímu člověku. Nový trend humanitární pomoci. Tady se z kuřat nakoupených díky dárkovým certifikátům raduje afghánský zemědělec. Člověk v tísni takto vloni poslal například tři tisíce kuřat, dvě stě koz, čtyři sta ovcí.

Za dvě desetiletí rozdělil Člověk v tísni 5 a půl miliardy korun, ADRA miliardu. Dvacetiletou historii se obě humanitárky rozhodly zrekapitulovat také ve fotografiích: Člověk v tísni ve svém novém pražském centru a ADRA chce se svou putovní výstavou do konce příštího roku objet celou republiku.

Události o výročí humanitárních organizací (zdroj: ČT24)

A kde konkrétně dvě velké humanitární organizace pomáhají?

ADRA posílá svoji pomoc do třinácti zemí světa, například na Srí Lanku, do Japonska nebo Pákistánu. Člověk v tísni pak dokonce do čtyřiadvaceti. Velká část pomoci a peněz míří i v tomto případě opět hlavně do Afriky a do Asie.

S jakými rozpočty musejí organizace vyjít?

ADRA má ročně k dispozici 108 milionů, Člověk v tísni utratí téměř šestkrát víc. Nezanedbatelný význam mají u humanitárních organizací také dobrovolníci, kteří jsou v krizových situacích připraveni pomoct, bez nároku na plat.