Jirát odmítl podjatost, zastupitelství ji ale stejně prověří

Praha – Středočeský státní zástupce Petr Jirát, který od ústecké kolegyně Lenky Bradáčové převzal případ bývalého hejtmana Davida Ratha, dnes v rozhovoru pro server iDNES.cz rezolutně odmítl jakoukoli podjatost ve zmíněné kauze. Spekulace o jeho případné podjatosti sám označil za fabulace. Jirátovo dvojče Václav právně zastupuje firmu, která ve spisu figuruje. Středočeský žalobce chce prostudování spisového materiálu stihnout do dvou týdnů. Server Aktuálně.cz uvedl, že středočeské zastupitelství možnou podjatost Petra Jiráta prověří.

„Myslím, že všichni kolegové, kteří mě dobře znají, se této informaci museli skutečně jen zasmát. Ta kauza poběží dál na základě pevně položených základů severočeskými žalobci a ve spolupráci s policií. Jsou tam tak naprosto kované důkazy, že z nich nelze uhnout, a my na tom budeme s policií pokračovat dál. Myslím, že jak pro obviněné, tak jejich obhajobu to rozhodně není žádná příznivá zpráva, že ta kauza je ve středních Čechách,“ cituje server Jirátova slova.

Žalobce se neobává, že mu bude podjatost předhazována. Že ve spisu údajně figuruje kladenská firma, prý ani nevěděl, dokud si to nepřečetl v neděli na internetu. „Rozhodně není obsažena v usnesení o zahájení trestního stíhání,“ dodal pro iDNES.cz. Celá záležitost podle něj nemůže vývoj případu ovlivnit ani v nejmenší možné míře.

Středočeské zastupitelství přesto možnou Jirátovu podjatost prozkoumá. „Nejdříve je nutné se seznámit s případem, pak teprve můžu posuzovat, zda tam nějaká informace je, nebo není,“ řekl Aktuálně.cz krajský státní zástupce Martin Staněk.

  • Bratr Petra Jiráta Václav zastupuje jako advokát společnost Energie stavební a báňská
  • Firma pomáhala Rathovi s hledáním nového projektanta na opravu zámku v Buštěhradu
  • Nový projektant určil cenu rekonstrukce na 220 milionů korun (místo původních 168 milionů korun)

Advokát Jan Niemeier důvod pro podjatost státního zástupce Jiráta nevidí: „Jestliže je bratr pana Jiráta advokátem, má celou řadu klientů. V tomto případě mě teoreticky napadá možnost podjatosti v případě, že by byl bratr pana státního zástupce v kauze obviněn. Tam by samozřejmě důvod podjatosti být mohl.“

Rath si stěžuje na vazbu

Krajský soud v Ústí obdržel stížnost Davida Ratha na vazbu. Zatím není jasné, za jak dlouho ji soud vyřídí. Trestní řád lhůtu nestanovuje. Okresní soud v Ústí nad Labem na Ratha uvalil vazbu 16. května. Soudce musel kvůli tomu jet do Prahy. Soud Ratha do vazby poslal kvůli obavě, že by mohl ovlivňovat svědky, pokračovat v trestné činnosti nebo že by mohl utéct.

Policisté ho 14. května zadrželi s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Kriminalisté tvrdí, že to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku na opravu buštěhradského zámku. Poslanec obvinění odmítá, myslel si prý, že v krabici je víno. Za přijetí úplatku mu hrozí až dvanáctileté vězení.

Spolu s ním policie stíhá dalších sedm lidí kvůli údajným machinacím s veřejnými zakázkami ve středních Čechách. Mezi obviněnými jsou například ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a exposlanec Petr Kott, kteří prý Rathovi peníze předali.

Rozhovor s advokátem Janem Langmeierem (zdroj: ČT24)