Anglický název pražského letiště bude Václav Havel Airport Prague

Praha - Pražské ruzyňské letiště, které se bude jmenovat po zesnulém prezidentovi Václavu Havlovi, už zná svůj budoucí anglický název. Podle mluvčí pražského letiště Evy Krejčí se bude jmenovat Václav Havel Airport Prague. První verzi Prague Airport - Vaclav Havel odborníci kritizovali kvůli špatnému slovosledu. Český název bude Letiště Václava Havla Praha. Slavnostní akt pojmenování se uskuteční 5. října, tedy v den, kdy by Havel oslavil 76. narozeniny.

„Anglický název, který byl konzultován s jazykovými experty, bude využíván primárně s ohledem na mezinárodní charakter letiště. V angličtině bude například označení budov. Český název, potvrzený odborníky z Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR, bude používán ve vztahu k tuzemské veřejnosti, například v textech o letišti, tiskových zprávách, hlášeních na letišti i v dopravních prostředcích,“ uvedla Krejčí. Letiště už podle ní připravuje vše nezbytné pro změnu. Jedná se o vhodné doplnění současného loga, dále pak přípravu změny označení budov, tištěných materiálů a hlášení.

„Koncept spojení jména Václava Havla s mezinárodním letištěm v Praze Ruzyni jsme projednali s paní Dagmar Havlovou, zástupci ministerstva dopravy i iniciátorem přejmenování letiště Ferem Feničem,“ uvedl ředitel společnosti Letiště Praha Jiří Pos. Pojmenování mezinárodního letiště po Havlovi schválila vláda. Nápad má ale i odpůrce. Podle nedávného průzkumu CVVV mezi lidmi převažovali kritici pojmenování.