U ministerstva zdravotnictví protestovalo asi 50 lidí

Praha – Před ministerstvem zdravotnictví se odpoledne sešlo asi 50 lidí, aby tu protestovali proti reformním krokům ministra Leoše Hegera (TOP 09). Kritizovali připlácení za nadstandard či vybraného lékaře i nižší než slibovaný růst platů zdravotníků. Dnešní akce je součástí série takzvaných blokád ministerstev, kterou pořádají odbory a aktivisté z platformy Stop vládě.

Happening zorganizovaly společně zdravotnické a lékařské odbory, svaz pacientů a rada postižených. Zněla hudba a na pódiu se odehrála scénka, která měla parodovat situaci ve zdravotnictví. Podle šéfky zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové měla akce poslat vedení ministerstva nesouhlasný „vzkaz veřejnosti“ o poplatcích i připlácení za nadstandard a zvoleného lékaře. Tato opatření odbory odmítají.   

Odboráři dnes kritizovali ministra také za to, že zdravotníci nedostali letos přidáno tolik, kolik jim sliboval. Původně se měly lékařům, sestrám a další pracovníkům zvednout příjmy o deset procent. Heger nakonec kvůli nepříznivé ekonomické situaci slíbil pro první pololetí růst o 6,25 procenta, od července pak případně o dalších 3,75 procenta. Odboráři tvrdí, že zdravotníci ale víc nevydělávají. 

Heger dnes řekl, že podle údajů od pojišťoven do nemocnic víc peněz plyne, takže by výdělky měly mírně růst. S vývojem je prý docela spokojen. „Deset procent bohužel nejde, růst platů přesto bude, přestože v jiných sektorech je spíše útlum,“ řekl ministr. Fakultním nemocnicím nařídil, aby platy upravily. Vyzval k tomu i kraje. Věří, že situaci přehodnotí a zdravotníkům „něco dají“.