Děti zůstanou bez rané péče, rodiče si ji nesmí zaplatit

Praha - Střediska pomoci rodinám s handicapovanými dětmi ve středních Čechách začala radikálně omezovat služby a odmítat nové klienty. Od Středočeského kraje totiž - na rozdíl od minulých let - nedostala ani korunu. Služba je přitom ze zákona zdarma, a i kdyby rodiče chtěli, zaplatit si ji sami nemohou.

Střediska rané péče poskytují rodičům nejen poradenství, ale třeba taky pomůcky, které můžou dětem pomoct. Pracovníci dojíždějí přímo do rodin. Služba stojí 36 tisíc korun na rok. Jenže ani tuhle částku teď středočeská střediska nemohou dát dohromady - kraj jim totiž tentokrát vůbec nepřispěl. „Komise letos upřednostnila takzvané pobytové služby, což jsou domovy seniorů,“ říká středočeská radní Zuzana Jentschke Stöcklová.

Pro střediska v kraji to ale znamená razantní omezení péče. „Byli jsme nuceni ve Středočeském kraji zastavit příjem nových klientů a snížit počet návštěv v rodinách,“ vysvětluje fundraiserka Rané péče EDA Lenka Bártová.

I když mají rodiny o službu zájem a třeba by si ji chtěly zaplatit, nemůžou. Zákon nařizuje, aby byla zdarma. Místo ve středisku nesmí zaručit ani dobrovolný dar. Řada rodin už proto nabídla svoje místo jiným.

Střediskům kraj doporučil, aby si požádala o nevyužité peníze z fondu pro případ živelních katastrof. Úspěch ale není zaručen a řízení potrvá několik měsíců - do té doby bude služba omezená.

Reportáž Lucie Komňacké a Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)