Exnáměstek primátora Březina byl opět zproštěn viny

Praha - Pražský městský soud potvrdil osvobozující verdikt pro bývalého náměstka pražského primátora Karla Březinu (ČSSD). Politik čelil obžalobě za zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění v době, kdy působil v dozorčích radách firem. Viny ho už dříve zbavil i Obvodní soud pro Prahu 2, státní zástupce se ale proti rozsudku odvolal. Dnešní zamítnutí odvolání je pravomocné, lze se proti němu pouze dovolat k Nejvyššímu soudu. Březina obvinění od začátku odmítal.

Březina podle soudu sice podepsal nepravdivé prohlášení, soud ale přihlédl k minimální společenské škodlivosti činu a časové prodlevě, protože byl čin spáchán v roce 2009. Odvolací soud se tak neztotožnil s výkladem první instance, podle které skutek popsaný v obžalobě není trestným činem.

Podle obžaloby Březina v říjnu 2009 čestným prohlášením potvrdil, že mu nic nebrání dohlížet na hospodaření firmy Žižkov Station Development. Ve stejné době ale seděl v dozorčích radách společností v konkurzu. Takový střet je ve většině případů trestný. Březina se u soudu odvolával na posudky právníků, kteří tvrdili, že problém mít nebude.

Předchozí soud Březinovu obhajobu uznal a uvedl, že nelze hovořit o úmyslu spáchat trestný čin u člověka, jehož o správnosti jeho postupu předtím ujistili právníci. Dnešní soud ale s názorem zmíněných právníků nesouhlasil. 

Karel Březina opět míří k soudu (zdroj: ČT24)