„Úplatek jsem nevzal, mandátu se nevzdám,“ prohlásil Rath

Praha - David Rath ve sněmovně potvrdil, že se nevzdá poslaneckého mandátu, k čemuž ho vyzývala mimo jiné i ČSSD. Již dříve uvedl, že tak protestuje proti svému vazebnímu zadržení a podmínkám vazby. Rath také razantně odmítl obvinění z přijetí sedmimilionového úplatku v souvislosti s rekonstrukcí buštěhradského zámku. V projevu se ostře pustil do ministra vnitra Jana Kubiceho - využívá prý metody komunistické StB. Stíhaný poslanec mluvil zhruba tři čtvrtě hodiny a v závěru obvinil vládu z účelové likvidace opozičního politika.

„Byl jsem připraven vzdát se poslaneckého mandátu. V okamžiku, kdy mě vsadili do vazby, uvědomil jsem si, že to není v podstatě možné. Nežijeme v kulturní zemi, kde by vazba odpovídala tomu, co říká trestní zákon. Žijeme v zemi, kde je vazba novodobá tortura. Lámání, týrání lidí,“ řekl Rath před poslanci.

Rath také zpochybňoval důvody vazby. Hrozba, že by uprchl, prý nehrozí už s ohledem na to, že je známou osobou. „Že bych se jako Saddám Husajn někam zakopal do podzemní díry. To už možná i ta vazební věznice je lepší.“ Možnost, že by pokračoval v údajné trestné činnosti, by byla podle Ratha vázána na funkci hejtmana, které se vzdal. A ovlivňovat svědky by mohl už svou přítomností na veřejném jednání sněmovny.

Nemohla uniknout ani koruna

Podle Ratha nemá policie opřeno tvrzení o předražení zakázky na opravu Buštěhradu o „jediný objektivní znalecký posudek“. „Tvrdím, že náš kraj - jako jediná instituce - zavedl systém externího hodnocení objektivity a přiměřenosti cen projektů v každé jejich položce. Každý projekt ve Středočeském kraji prochází kontrolou položku po položce. Tady nemohla uniknout ani koruna.“ Rath připomenul další sporné projekty jako Izip, Opencard či ProMoPro, kde se zbytečně utratily miliardy korun.

"Čekáte odpověď na otázku: Vzal David Rath úplatek? Já tvrdím, že nevzal.„ Podle něj jsou ve “vykuchané verzi spisu„, kterou dostali jeho advokáti k dispozici, zmínky a odposlechy týkající se peněz. Rath poslance ujistil, že šlo výhradně o peníze na volby a financování voleb: “Trvám na tom, že David Rath úplatek nevzal."

David Rath:

"Viním vládu z účelové likvidace opozičního politika, viním vládu z výběrové spravedlnosti, viním vládu ze zneužívání policie k politickému boji. Viním vládu, že zneužila boj s korupcí k likvidaci svého kritika. Viním vládu z neschopnosti vyvést zemi z krize. Snaží se to zakrýt takovýmto uměle vyrobeným skandálem. Viním vládu, že stoupající naštvanost lidí z jejich klesající životní úrovně chce převést na opozici. Viním ministra Kubiceho, že vytvořil chobotnici, která likviduje nepohodlné lidi. Viním státní zástupkyni Bradáčovou, že se nechala zkorumpovat příslibem funkce na Vrchním státním zastupitelství. Viním státní zástupkyni Bradáčovou ze zneužití institutu vazby k lámání, ponižování a týrání lidí. Viním státní zástupkyni Bradáčovou, že mi brání ve výkonu mandátu poslance. Viním policii, že se propůjčila k politickému boji. Viním policii, že zneužila mimořádných technických prostředků místo toho, aby je užila na potírání skutečně té vážné kriminality. Viním předsedkyni Poslanecké sněmovny, že svého poslance vydala během jedné minuty. Viním i opozici – z ustrašenosti se postavit těmto obludným manipulacím. Viním většinu politiků, že v zájmu vlastní popularity tolerují návrat estébáckých metod. Naše země postupně ztrácí své svobody. Jak ztratíme své svobody, ztratíme i demokracii. Začne se šířit strach."

Rath předložil poslancům „důkazy a fakta“, že je jeho kauza „manipulována od samého počátku, neférová, nespravedlivá a nestandardní“. Své stíhání popsal jako „řadu podivných náhod“ - od podání trestního oznámení Liborem Gregorem (bývalým pracovníkem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu) na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně, sepsání oznámení Liborem Křížem (prvním náměstkem Nejvyššího státního zastupitelství a fakticky druhým nejvyšším člověkem všech státních zástupců), přidělení případu do Ústí nad Labem, kde působí „velmi ambiciózní a inteligentní mladá dáma paní Bradáčová, o které se ví, že pro své ambice je ochotna udělat leccos“. Nechala se prý „zkorumpovat příslibem funkce na vrchním státním zastupitelství“. Opřel se i do předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové, která vydala soudu „svého poslance během minuty“.

Rath o ministrovi vnitra: Kubice používá metody StB

Poslanec osočil ministra vnitra Kubiceho, že používá metody někdejší komunistické Státní bezpečnosti a svým postupem ničí lidské životy. „Pane ministře Kubice, past vám vyšla, jste fakt dobrej.“ Rath v projevu podotkl, že při masivním nasazení policejních operativních prostředků by neměl šanci nikdo. „S tím byste zlikvidovali každého.“

Policisté měli podle Ratha už na přelomu roku indicie, že ve věci mohlo docházet k trestné činnosti. Přesto prý nic neudělali, neboť v kauze zatím nefiguroval Rath. „Tak sledovali dál a v polovině května ten hlupák do pasti vlezl a past sklapla a měli důvod dát ho do vazby, začít ho trápit,“ řekl poslanec.