Policie chce dostat Kotrouše před soud, hrozí mu 12 let

Praha - Policie navrhla postavit před soud exšéfa pražských strážníků Vladimíra Kotrouše. Viní ho z přijetí úplatku v souvislosti s přidělením zakázky pro městskou policii. Případ se podle médií týká firmy Jíša autoservis, která se stará o vozy pražských strážníků. Kotroušovi hrozí v případě odsouzení až dvanáctiletý trest vězení.

„Dnes v dopoledních hodinách jsme Městskému státnímu zastupitelství v Praze předali návrh na podání obžaloby na bývalého ředitele Městské policie Praha,“ potvrdil mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták.  

Detektivové Kotrouše zadrželi údajně přímo s úplatkem ve výši několika set tisíc korun loni 25. listopadu ve služebním autě v okolí pražské Jižní spojky. Učinili tak krátce poté, co zadokumentovali předávku peněz, které podle nich obviněný převzal za přidělení několikamilionového kontraktu na poskytování služeb městské policii.

Někdejší šéf pražských strážníků podle Lidových novin (LN) žádal úplatek ve výši 1,5 milionu korun. Podmiňoval tím prý další spolupráci s autoservisem Jíša, který se od roku 2005 stará o auta strážníků a který každoročně dostával od městské policie zakázky za přibližně 30 milionů korun.

Soud poslal Kotrouše po obvinění do vazby. Hrozilo, že by mohl ovlivňovat svědky či mařit vyšetřování. V únoru byl bývalý šéf strážníků propuštěn na svobodu.