Na restituce nedošlo, prošel zákon k přímé volbě prezidenta

Praha – Kromě projednávání kauzy kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha měli poslanci na programu i řadu dalších bodů. Ve druhém čtení prošel vládní návrh o nižším růstu penzí, bude ale čelit opozičnímu návrhu na zamítnutí. V prvním čtení také poslanci podpořili změny v rozpočtovém určení daní, kde mají menší obce dostat více peněz. Beze změn prošel ve druhém čtení také prováděcí zákon k přímé volbě prezidenta. Na téma církevních restitucí už ale dnes nedošlo, přestože si poslanci odhlasovali, že mohou hlasovat i po půlnoci.

Ve druhém čtení prováděcího zákona přímé volby prezidenta, tzn. jejího „jízdního řádu“, nepadly žádné pozměňovací návrhy. Poslanci ale chtějí do vládní předlohy včlenit finanční limity na kampaně, což již dříve navrhl jednomyslně ústavně-právní výbor. Podle představy zákonodárců by mohli prezidentští kandidáti vydat nejvýše 40 milionů korun, ve druhém ještě dalších deset milionů. Museli by také sestavit volební výbor, který by byl za financování kampaně zodpovědný, a peníze na propagaci by musely být na zvláštním účtu. Celé účetnictví propagace by kandidáti museli zveřejnit do dvou měsíců od voleb na internetu a dodat senátnímu mandátovému a imunitnímu výboru. O případném porušení pravidel financování kampaně by rozhodoval soud.

Norma navazuje na schválenou změnu ústavy, která přímou volbu prezidenta zavedla. Dosud hlavu státu volili na společné schůzi poslanci a senátoři. Obyvatelé by měli zvolit už příští rok nástupce Václava Klause.

Vládní novela o nižším růstu důchodů kvůli snižování rozpočtového deficitu počítá s tím, že penze se budou po příští tři roky valorizovat o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. Dosud se důchody zvyšovaly v případě inflace o její celou míru. Vládní opatření však odmítá opozice, KSČM a ČSSD chtějí ve třetím čtení hlasovat o zamítnutí této novely.

Sociální demokracie se dnes ohledně programu schůze pustila do vládní většiny: zpomalení růstu penzí a církevní restituce prý chtějí koaliční strany projednat ve stínu kauzy Davida Ratha. „Koalice chce v mediálním stínu, který vytvoří dnešní vystoupení poslance Ratha v Poslanecké sněmovně, protlačit dva absolutně kontroverzní zákony. Jsou to nejkontroverznější a nejdůležitější zákony, které se na této schůzi projednávají,“ uvedl předseda strany Bohuslav Sobotka.

Sněmovna už schválila předlohu zákona, podle které by úřady mohly uložit až tříměsíční zákaz pobytu za opakované přestupky, jako je prostituce, konzumace alkoholu nebo žebrání v místech, na kterých to zakazují obecní vyhlášky. Koaliční novelu původně vetoval levicový Senát, po přehlasování sněmovnou míří rovnou k prezidentovi. Stejným způsobem se do hradní pracovny dostane i dnes schválený zákon, který ruší monopol České pošty.

Paroubek žádal vysvětlení strukturálních fondů, neuspěl

Předseda národních socialistů Jiří Paroubek neúspěšně navrhoval, aby ministr financí a ministr pro místní rozvoj informovali sněmovnu o tom, jaká opatření vláda přijme, aby obnovila možnost čerpání peněz z evropských fondů. Sněmovna neschválila ani návrh předsedkyně klubu VV Kateřiny Klasnové, aby poslanci v pátek projednali jako první dva body návrhy rozšiřující kontrolní pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu.

Vydáno pod