Krajské organizace ČSSD mají shromažďovat citlivé kauzy na ODS

Praha – Vyhlídky sociálních demokratů v podzimních krajských volbách kauza kolem Davida Ratha zrovna neposílila. ČSSD chce proto shromáždit citlivé kauzy svého největšího konkurenta, občanských demokratů. Marketingová sekce strany už rozeslala do všech krajských buněk požadavek, připravit seznam politicky výbušných kauz. Proti takovému požadavku se ale zvedly některé nespokojené hlasy v regionech a také vedení ČSSD se k němu nehlásí.

„Potřebujeme připravit seznam závažných kauz ODS, jde nám o aktuální kauzy (těm bychom dali přednost), ale i kauzy z minulosti (po r. 2000),“ stojí v pokynu, který má ČT k dispozici. Žádost o seznamy rozeslala krajům marketingová sekce. Informace o podezřeních vůči konkurenční straně pak měly do konce května předat přímo stranickému vedení. 

Dokument vedení stranických organizací žádá o seznamy podezřelých nebo obviněných - ať už z jakéhokoliv trestného činu - a stručný popis kauzy. „Jde nám o podklad pro vedení strany, kterému budeme přímo reportovat,“ píše se v dokumentu. Šéf strany Bohuslav Sobotka všem tvrdí, že jde o záležitost PR sekce a vedení strany to prý neřeší. 

Jak zjistila Česká televize, některé regiony na výzvu reagovat odmítly. „Já nejsem ochoten se ztotožnit s nějakým stylem kampaně špinící bez jakýchkoliv důkazů. Já prostě tenhle styl politiky neberu,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola. 

Vedení ČSSD se brání také tím, že citlivé informace sbírá i ODS. Obě strany spolu přitom vládnou např. v Ústeckém a Jihomoravském kraji – i v těchto dvou oblastech ale měli sociální demokraté na své koaliční partnery shromažďovat munici.

Vydáno pod