Poslanci zamítli jednání o vyšetřovací komisi k IZIP

Praha - Opoziční ČSSD na jednání ve sněmovně neuspěla s návrhem na vznik vyšetřovací komise k projektu zdravotních knížek IZIP. Žádost zablokovali zástupci ODS a TOP 09, proto se o tomto bodě ani nehlasovalo. Sociální demokraty přístup koalice rozhořčil, a proto si vzali dvouhodinovou přestávku na jednání klubu. Vláda se rozhodla dvouhodinovou přestávku využít k plánovanému zasedání, které mělo následovat po sněmovní schůzi.

„Veto pokládám za nepochopitelné a skandální,“ komentoval postup předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. ČSSD podle něho navrhne zařazení bodu i na další sněmovní schůzi. Heger už dříve uvedl, že chce policejní vyšetřování. Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) nedávno - po dohodě premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) rozhodla, že projekt skončí.

„Také by podle našeho názoru bylo potřebné zmapovat, kde ty peníze vlastně skončily. Protože je možné, že IZIP nesloužil jenom pro financování elektronizace našeho zdravotnictví, ale že se tam vyplácely absolutně neuvěřitelné odměny zaměstnancům této společnosti,“ dodal Sobotka. 

ČSSD komisi navrhuje vytvořit i proto, že se podle ní některým velkým kauzám nevěnuje dostatečná pozornost. „Nemáme žádné informace o tom, že by se státní zastupitelství nebo policie zabývaly aktivitami Cabrnocha a Ouzkého ve správní radě VZP a tady v Poslanecké sněmovně v době, kdy byli poslanci, ačkoli je evidentní, že tito poslanci byli ve střetu zájmů,“ řekl Sobotka.

Bohuslav Sobotka ve sněmovně
Zdroj: ČT24

Ustavení vyšetřovací komise k projektu IZIP ale má zastánce i v řadách poslanců ODS. „Já tuto věc neodmítám, pokud dojde na hlasování, budu určitě hlasovat pro vznik takové komise,“ řekl poslanec ODS a předseda zdravotního výboru sněmovny Boris Šťastný. Politické strany by se podle něj měly na ustavení komise dohodnout, protože problematický projekt se týká opozice i koalice a je třeba ho věcně posoudit.

Poslanec za stranu LIDEM Jiří Rusnok naopak reagoval tím, že poslanci by neměli suplovat práci policejních a vyšetřovacích orgánů. Ke kauze bylo podle něho podáno několik trestních oznámení, kterými se policie zabývá, dodal v tiskovém prohlášení.

IZIP
Zdroj: ČT24

Ouzký s Cabrnochem jsou v souvislosti s IZIPem v podezření ze střetu zájmů. V roce 2001 IZIP založili a podle Sobotky byli před lety v Poslanecké sněmovně jako členové sociální a zdravotní komise s VZP v kontaktu a měli její činnost kontrolovat. Cabrnoch byl navíc členem rady VZP. Oba poslanci projekt hájí a jeho ukončení nepovažují za správné.

ČSSD v souvislosti s projektem IZIP viní i někdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka a jeho náměstka Marka Šnajdra, nynějšího předsedu správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Sobotka uvedl, že ČSSD projekt v roce 2006 zastavila a Julínek se Šnajdrem ho zase oživili. Proto i oni mají podíl na mrhání penězi pojištěnců a měli by za to podle něj nést odpovědnost.

Systém elektronických zdravotních knížek (EZK) společnosti IZIP měl umožnit sdílení informací o léčení pacientů mezi lékaři a usnadnit komunikaci pacienta s lékařem. Zkušební provoz IZIPu začal v roce 2002, do běžného provozu se systém dostal v listopadu 2004. Původně šlo o společnost s ručením omezeným, v roce 2006 byla firma přeměněna na akciovou společnost.