Hospodaření ČSSD je auditované a podléhá kontrole, tvrdí stranické špičky

Praha – Místopředseda ČSSD pro hospodaření Martin Starec ve Studiu ČT24 prohlásil, že hospodaření největší opoziční strany je rozhodně transparentní a splňuje všechna zákonná ustanovení. Poslanec TOP 09 Petr Gazdík totiž odpoledne předložil podezření, že do ČSSD proudí miliony korun z akciové společnosti, kterou strana vlastní. Podle Starce hospodaření ČSSD i akciové společnosti CÍL podléhá kontrole auditora. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka vidí za útokem obavu ODS a TOP 09 z úspěchu ČSSD v nadcházejících krajských volbách, pokoušejí se prý využít korupčních podezření Davida Ratha k poškození ČSSD. Deník Insider dnes zároveň zveřejnil část odposlechu mezi Kateřinou Pancovou a podnikatelkou Ivanou Salačovou, údajně v něm hovoří o penězích na kampaň.

„Sociální demokracie má transparentní hospodaření, má hospodaření auditované a splňuje všechny zákonné požadavky,“ prohlásil Starec ve Studiu ČT24 a zdůraznil, že jeho strana každý měsíc vnitřní zprávou seznamuje celou členskou základnu s financováním strany včetně odpovídající struktury. Nevidí podle svých slov důvod, proč na základě nepodložených přepisů nebo tiskové konference politika TOP 09 odpovídat jinak. „Naše hospodaření je transparentní a vyskytne-li se nějaký problém, budeme ho řešit,“ uvedl a zdůraznil, že součástí stranického hospodaření je i daňové přiznání, které chodí na finanční úřad. „A je to daňové přiznání ČSSD i společnosti CÍL,“ prohlásil Starec pro ČT24.

Internetový deník Insider dnes zveřejnil přepis části policejního odposlechu, kde Rathova spoluobviněná Kateřina Pancová hovoří s podnikatelkou Ivanou Salačovou o využití zisku z přestavby zámku Buštěhrad. Jestli Pancová skutečně chtěla směřovat peníze k ČSSD, z něj ale jasně nevyplývá. „V tomhle třeba už není nikdo jiný než jako já, to potom ještě budu dávat na kandidátku, to není moje, že jo? Dobře víte, že to jsou jakoby na, na…,“ uvedla podle Insideru Pancová. „Jasně na volby, no, jasně, jasně,“ doplňuje Salačová.

Události o dopadech proslovu Davida Ratha (zdroj: ČT24)

Reakce Bohuslava Sobotky na zveřejňování odposlechů: „Nám nevadí, pokud se zveřejní všechny přepisy toho, co si kdo povídal, protože naše hospodaření je v pořádku… a nemáme žádný problém s tím, abychom to doložili.“

Bohuslav Sobotka o možném propojení ČSSD s Rathovou kauzou: „Věc je zcela jednoduchá: financování ČSSD nemá s aférou vůbec nic společného. Naše financování je zcela standardní a transparentní.“

„Rozhodně to není tak, že bychom v tuhle chvíli mohli říct, že sociální demokracie skrytě financovala své stranické aktivity ze zakázek ve Středočeském kraji. Nicméně je tam naznačený určitý směr. Je otázka, jestli si to ti lidé vymýšlejí, nebo mlží, policie je v tuto chvíli jediná, která může říct 'ano, je to tak'. Myslím, že se to tímto směrem bude ubírat,“ uvedla ve Studiu ČT24 redaktorka Insideru Sabina Slonková.

„U sociální demokracie je značné podezření, že část svých příjmů financuje prostřednictvím akciové společnosti CÍL, kterou ČSSD vlastní a z které pravidelně na její financování přicházejí miliony korun. Rádi bychom tu veřejně požádali sociální demokracii, aby rozkryla financování a.s. CÍL a tím vyvrátila podezření, že i takto je financována,“ prohlásil Gazdík před novináři a dodal, že opoziční straně nabízí TOP 09 pomoc a radu, jak to dělá jeho strana a jak má být ČSSD transparentní. Podle něj má sociální demokracie vyvrátit i podezření, že její významný člen David Rath financoval stranu skrze svou korupci.

Úryvek z projevu Davida Ratha ve sněmovně:

„Když se podíváte do těch materiálů, které máme k dispozici jako torzo spisu, to je několik tisíc stran různých rádoby odposlechů a dalších věcí, všechno neúplné, nekompletní, vykuchané, tak i v tomto nekompletním torzu spisu naopak najdete spoustu vět a slov o tom, že peníze na volby, financování voleb. To tam najdete. Já to tady říkám proto, protože z těchto materiálů samozřejmě, protože to je tisíc stran, unikají a budou unikat různé pasáže…“

Přepis i videozáznam projevu Davida Ratha můžete shlédnout zde.