Roman „tykadlo“ Smetana míří opět k soudu

Olomouc – Bývalý řidič olomoucké MHD Roman Smetana, který se zodpovídal za pomalování předvolebních plakátů politiků, znovu míří k soudu. Státní zástupce ho tento týden obžaloval za to, že se vyhýbal nástupu do vězení. Nejvyšší soud přitom ještě nerozhodl o stížnosti, kterou ve Smetanův prospěch podal ministr spravedlnosti. Za vyhýbání vězení hrozí Smetanovi až tři roky vězení.

Smetanu poslal před časem olomoucký okresní soud do vězení na 100 dnů. Muž sice zaplatil škodu, kterou svou akcí způsobil, nařízené obecně prospěšné práce však vykonat odmítl. Do vězení měl nastoupit koncem března, nakonec se ale policii vydal sám asi po měsíci. Minulý týden mu výkon trestu přerušil Nejvyšší soud, bývalý řidič je teď na svobodě.

Třicetiletý bývalý řidič olomouckého dopravního podniku pokreslil na protest proti politickým elitám nejméně 30 reklam na autobusech, jež si před volbami v roce 2010 zaplatily politické strany. Nejvíc pokreslených polepů patřilo občanským demokratům, kteří se jako jediní u soudu domáhali, aby řidič uhradil škodu 15 000 Kč. Případ navíc rozhodovala soudkyně Markéta Langerová, manželka bývalého čelného představitele ODS Ivana Langera.