Zeman v průzkumu poprvé předstihl Švejnara

Praha – Miloš Zeman poprvé v předvolebním průzkumu k přímé volbě prezidenta porazil Jana Švejnara. Podle agentury Median by ale jasně vyhrál ekonom Jan Fisher se ziskem 36 procent hlasů. Zeman získal 12,5 procenta, Švejnar pak se ziskem 11,5 procenta skončil těsně třetí. Do květnového průzkumu se zapojilo 956 lidí, volební účast by lehce přesáhla 60procentní hranici.

Od dubnového průzkumu si pohoršil zejména Švejnar, který ztratil šest procent voličů. „Lze to přičíst i přetrvávající nejistotě, zda do prezidentského klání vůbec vstoupí,“ uvedla agentura. Jeho hlasy získal hlavně Fischer, který zhruba o tři procenta posílil. Zeman si polepšil o 1,5 procenta, podle Medianu je důvodem především zesílená medializace jeho kandidatury.   

Na čtvrté příčce skončil ministr zahraničí a šéf vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg. Hlas by mu dalo 7,5 procenta lidí, o 1,5 procenta více než v dubnu. Na páté místo se dostal místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier s 5,5 procenta hlasů, stejně je na tom i podnikatel Tomio Okamura. 

Za nimi skončila se 4,5 procenta Jana Bobošíková spolu s Přemyslem Sobotkou (ODS). Pro Evžena Tošenovského by se rozhodlo 3,5 procenta voličů, stejně jako pro Vladimíra Remka. Statistická odchylka může být u nejsilnějších kandidátů až 3,5 procenta, u nejslabších pak 1,5 procenta, upřesnil Median. 

Ve druhém kole by měl šance vyšší Švejnar

Podle Medianu je Fischer přijatelný pro nejširší skupinu voličů. Naopak postoj k Zemanovi je poměrně vyhraněný, mezi třemi nejpřijatelnějšími ho jmenuje jen necelá čtvrtina lidí. Švejnar je na tom v tomto případě výrazně lépe. Přijatelnost je důležitá pro druhé kolo prezidentské volby. V něm by podle agentury získal Fischer 57,5 procenta hlasů, Švejnar případně 32,5 procenta a Zeman 24,5 procenta hlasů. Fischer je tedy nyní poměrně výrazně napřed, v dubnu přitom byly šance jeho a Švejnara ve druhém kole zhruba vyrovnané.