Kubice zastavil personální řízení s policejním prezidentem

Praha - Ministr vnitra Jan Kubice zastavil personální řízení s policejním prezidentem Petrem Lessym kvůli údajnému překročení limitu na odměny a dalším blíže neupřesněným důvodům. Kubice se tak rozhodl na základě poznatků expertní skupiny a po jednání s Lessym. „Ministr vnitra zastavil personální řízení s policejním prezidentem po vzájemném jednání. Nelze k tomu říci další podrobnosti,“ uvedl mluvčí ministerstva Pavel Novák.

Lessy čelil personálnímu řízení zejména kvůli odměnám pro policejní šéfy, které překročily limity stanovené v dřívějším závazném pokynu ministra. Podle médií byly v řadě případů vyšší o desítky tisíc korun. Policejní prezident již dříve uvedl, že si není vědom žádného protiprávního jednání. 

Případem se nejdříve na Kubiceho podnět zabývala Generální inspekce bezpečnostních sborů, která došla k závěru, že Lessy trestný čin nespáchal. Spis pak putoval na ministerstvo vnitra, na kterém vznikla poradní skupina zkoumající v rámci personálního řízení Lessyho jednání. „Kromě pracovních odměn k tomu byly další důvody, které ale nebudeme upřesňovat,“ uvedl mluvčí vnitra.   

Na horních hranicích odměn se Lessy a Kubice dohodli loni v červenci. Krajští ředitelé a šéfové celorepublikových útvarů mohli dostat každý za rok nejvýše 200 tisíc korun, u náměstků policejního prezidenta byl strop stanoven na 250 tisíc. „Garantuji vám, že u mých náměstků, kde je limit 250, tak nebyl překročen víc než na nějakých 270 tisíc. Jak u těchto náměstků, tak u krajských ředitelů se jedná o desetitisícové částky,“ řekl Lessy před časem deníku Právo.

Vydáno pod