Lékárnicím hrozí za prodej léků na výrobu drog až 10 let

Břeclav - Dvěma jihomoravským lékárnicím obžalovaným z nezákonného prodeje léků s pseudoefedrinem hrozí až deset let. Případ dnes začal projednávat Okresní soud v Břeclavi. Státní zástupce Tomáš Foldyna bude pro ženy požadovat co nejvyšší trest. Lékárnice podle spisu obchodovaly ve velkém s léky, z nichž lze vyrobit tvrdé drogy. Majitelka lékárny Silva Kolleová a její zaměstnankyně Blanka Grycová jich údajně za necelé dva roky prodaly množství, ze kterého se dá vyrobit zhruba 28 kilogramů pervitinu za bezmála 30 milionů korun. Samy si tak přišly na více než dva miliony kroun. Vysoké tresty hrozí ženám i proto, že v činnosti pokračovaly i ve chvíli, kdy už byly stíhané.

Předseda trestního senátu soudce Oldřich Rezek dnes verdikt nevynesl. Jednání bude pokračovat za dva týdny. „Je nutné ještě vyslechnout několik svědků. Některým se k soudu příliš nechce. Předvede je policie,“ dodal.  

Lékárnice měly podle obžaloby od poloviny roku 2009 prodávat v lékárně v Pohořelicích na Brněnsku ve velkém množství léky zneužívané k výrobě pervitinu - konkrétně Modafen a Nurofen. Podle mluvčí jihomoravské policie Petry Vedrové se v roce 2010 pět procent z celorepublikového prodeje distribuovalo právě tam.

  • Přípravky Nurofen a Modafen autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Obžalovaná lékárnice zdroj: ČT24

Lékárny smí tyto léky prodávat jen na občanský průkaz, z důvodu zamezení úniku léků do drogových výroben. Okruh lidí, kteří léky skupovali, byl údajně velmi malý. „Občanky vždy sehnal kamarád a dal mně je. Bylo jich asi deset. Za každý nákup jsem od něho dostala tisícovku odměnu,“ řekla soudu mladá svědkyně. Obžalovaným tak podle policie muselo být zřejmé, o co jde. „Vařiči přicházeli do lékárny několikrát týdně a vždy s sebou měli velké množství cizích dokladů, na které léky kupovali. Šlo o ukradené nebo ztracené občanky nebo průkazy pojištění,“ dodala mluvčí jihomoravské policie.

„Jde v podstatě o právní spor. Obžalované tvrdí, že formálně dodržely zákon. Netušily prý, že pomáhají výrobcům drog. Já ale tvrdím, že skutečnost byla opačná, což je nejen neetické, ale také nezákonné,“ zdůraznil státní zástupce. Podle policie navíc ženy obchodovaly s léky i poté, co byly obviněny. Od dubna loňského roku do počátku letošního prý prodaly v rozporu s předpisy dalších 1 269 balení léčiv s obsahem pseudoefedrinu. Z nich lze vyrobit půl kilogramu pervitinu. Případ je podle kriminalistů naprosto ojedinělý.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)