Soudci odmítají převzít desetitisíce telekomunikačních sporů

Praha – Soudcovská unie se ohradila proti vládní novele, která přenáší rozhodování sporů o peněžité plnění v rámci telekomunikací z telekomunikačního úřadu na soudy. Prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník připomněl, že za minulý rok rozhodoval telekomunikační úřad 120 tisíc sporů mezi uživateli a mobilními operátory, z čehož rozhodl něco málo přes polovinu. Novelu zákona o elektronických komunikacích a zákona o správních poplatcích, která by měla změnu přinést, schválila koncem května vláda, nyní o jejím osudu budou rozhodovat poslanci. Kvůli změně předpisu by také mělo být převedeno 100 zaměstnanců telekomunikačního úřadu pod ministerstvo spravedlnosti. Podle unie to ale nemůže dostatečně pokrýt nárůst agendy, která tím již tak stále vytíženějším soudům přibude, a jejich zbrzdění dopadne na účastníky všech dalších řízení. Podle ministerstva spravedlnosti však řešení pří nebude finančně náročnější, v prvních měsících pak úřad neočekává výrazně vyšší zatížení soudů.

„Situace by se výrazně zhoršila pro všechny. Jestliže by přibylo tak obrovské množství sporů, zpomalil by se celý chod soudů…,“ uvedl Lichovník. Připomněl, že celorepublikově došlo od roku 2009 k nárůstu v penzu soudních sporů o 22 procent, nárůst ale probíhá v krajích nerovnoměrně, třeba v Moravskoslezském to bylo o 41 procent. „Za tu dobu nebyl přidán žádný soudce, administrativního aparátu ubylo,“ dodal.

V loňském roce na úřad přišlo přibližně 120 tisíc oznámení kvůli nezaplacené složence za telefon či internet. Většinu z tohoto počtu by sice rozhodovali soudní úředníci či asistenti, zhruba devět tisíc sporů by však museli kvůli možným odvoláním řešit soudci. „Jestliže je to nějakých devět tisíc skutečných sporů, tak to představuje, když budu vycházet ze současných tabulek, asi 25 soudcovských míst v celé republice,“ uvedl předseda Soudcovské unie Tomáš Lichovník. Upozornil ale, že počet soudců zůstává dlouhodobě stále stejný.

Brífink Soudcovské unie o přesunu úředních sporů na soudy (zdroj: ČT24)

Podle viceprezidentky unie Daniely Zemanové by bylo přijetí novely nezodpovědné. Navíc podle ní není jasné, jaký užitek by předpis přinesl. Podle dalšího z členů unie Tomáše Novosada by se měli soudci zabývat spíše složitějšími případy a neřešit tento typ agendy.

„Tato agenda spadá do civilních řízení, a tudíž by ji měly obdobně jako v jiných nám podobných státech řešit soudy. Jde tedy o systémově správné řešení,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti Petra Hrubá. Podle ní zároveň nebude řízení dražší, protože náklady na vyššího soudního úředníka jsou nižší než na zaměstnance ČTÚ. Soudní pracovník navíc bude moci využít elektronický platební rozkaz, který zrychlí rozhodování.

Novosad však tvrdí, že lidé zaplatí pouze čtvrtinu rozkazů. U zbytku spor pokračuje. Podle ministerstva rozhodla vláda o přesunu agendy na základě požadavku ministerstva průmyslu a obchodu a ČTÚ. „Přistoupili jsme na kompromis a byly nám přislíbeny finanční prostředky na pokrytí nákladů celkem stovky vyšších soudních úředníků,“ prohlásila Hrubá.