Evropu čeká vlna protestů proti ACTA, ČR se přidá

Praha - Čeští odpůrci mezinárodní smlouvy proti padělatelství známé pod zkratkou ACTA se v sobotu připojí k celoevropské vlně protestů, která má za cíl ovlivnit politiky, aby smlouvu odmítli. Demonstraci v Praze svolává volné sdružení internetových aktivistů Anonymous na 15:00 na Klárov. Ve Stromovce svůj informační stánek o smlouvě postaví Česká pirátská strana. Protesty se chystají i v Brně a Českých Budějovicích.

K účasti na akci organizované Anonymous se na sociální síti zatím přihlásily zhruba dvě desítky lidí, pozvaných je ovšem přes 500. Podobných protestů se před několika měsíci zúčastnilo několik set převážně mladých lidí. Odpůrce rozhořčil zejména názor některých expertů, že smlouva radikálně omezí svobodu šíření informací na internetu.

Informace o mezinárodní smlouvě namířené proti padělkům a nelegálním kopiím audiovizuálních děl si na sobotu připravila pirátská strana. Poblíž Maroldova panoramatu ve Stromovce postaví stánek, kde bude kromě debatování o ACTA také prezentovat svůj politický program.

Stránka českých Anonymous:

„Boj proti ACTA ještě neskončil. Přijďme připomenout našim zástupcům v Europarlamentu a naší vládě, že jsme na nebezpečnou dohodu ACTA porušující základní lidská práva nezapomněli.“

Protest proti ACTA
Zdroj: ČT24

V Českých Budějovicích se odpůrci smlouvy sejdou ve 14:00 na náměstí Přemysla Otakara II. Účastníky manifestace vyzvali, aby si přinesli transparenty i známé masky britského radikála ze 16. století Guye Fawkese, které proslavily hnutí Anonymous. Po shromáždění se odpůrci smlouvy vydají na pochod Českými Budějovicemi, aby svůj požadavek na odmítnutí smlouvy doručili do regionálních sídel politických stran. V Brně se u příležitosti světových protestů proti ACTA uskuteční hudební festival Piratekk, který začne v 17:00.