ČT nahlédla do unikátních prezidentských dokumentů

Praha – U příležitosti Mezinárodního dne archivu se dnes veřejnosti otevírají archivy po celé zemi. Při této příležitosti se Česká televize jako jediná dostala tam, kam běžný člověk nemůže - do Archivu Kanceláře prezidenta republiky.

Prezidentský archiv ukrývá i známé Benešovy dekrety, včetně vzácného exempláře, na kterém je podepsána celá tehdejší vláda. „Archivují se tady veškeré spisy všech prezidentů vzniklých v souvislosti s jejich činností od roku 1918 do dneška,“ popisuje ředitelka Odboru spisové a archivní služby prezidentské kanceláře Libuše Benešová.

Kdyby se všechny spisy z Archivu Kanceláře prezidenta republiky daly nad sebe, měřily by asi jeden a půl kilometru. Tím vůbec nejcennějším je výnos o zřízení Protektorátu Čechy a Morava.

  • Poděkování Alžběty II. za účast velvyslance na korunovaci zdroj: ČT24
  • Hlášení velyslance o korunovaci Alžběty II. zdroj: ČT24

Většinu archiválií tvoří korespondence. Uložen je tu třeba dopis, ve kterém Albert Einstein žádá o milost pro Miladu Horákovou, nebo vlastnoručně podepsaný list od současné britské královny Alžběty II. Děkuje v něm za účast československého velvyslance na své korunovaci. V archivu je i jeho důvěrná a patřičně kritická zpráva psaná prezidentu Zápotockému. „Psal mimo jiné o v briliantech a hermelínech se topících šlechtičnách. Nebo o tom, že jediná Komunistická strana Velké Británie se dovedla postavit proti korunovační propagandě,“ přibližuje hlášení vedoucí archivu Jakub Doležal.

Archivy se pochlubí svými poklady

Například návštěvníci státních okresních archivů ve Zlínském kraji si mohou prohlédnout originál nejstarší městské knihy Uherského Hradiště „Liber negotiorum civitatis Hradisch“, zakládací listinu Valašských Klobouků psanou v roce 1356 na kůži nenarozeného dobytčete.

Dopisy adresované přímo prezidentovi jsou i v současnosti nejčastějšími archiváliemi. Jen Václav Klaus jich během své dekády na Hradě dostal přes čtyři sta tisíc.

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)